Hoe lang is de draagtijd van een hond?
De draagtijd van een hond is gemiddeld 63 dagen. Hoewel je misschien niet kan wachten op de super schattige puppy’s die gaan komen, zijn er een paar dingen die je van tevoren die je wel moet weten. Gelukkig voor jou zetten we hier alles op een overzichtelijk rijtje! Hoewel het zwangerschapsproces, ook wel de dracht genoemd, verschillend is per hondensoort, zetten we hier een paar algemene tips en tricks neer om te zorgen dat jij tijdens de hond haar draagtijd goed voorbereid bent! Een goed geïnformeerde helpende hand is immers het minste wat we de trouwe viervoeter kunnen bieden!
Gemiddelde draagtijd van een hond
Zoals we hierboven al benoemde: de gemiddelde zwangerschap van een hond zal zo’n 63 dagen zijn. Dit is precies 9 weken. Je las het misschien al: we zeiden gemiddeld. De zwangerschap kan namelijk tussen de 56 en 70 dagen liggen en zelfs hierin kan het licht naar boven of onder uitvallen. De grootte van het nest heeft een directe invloed op de draagtijd. Wellicht tegen menselijk instinct in: hoe groter het nest van de hond, hoe korter de zwangerschap zal duren. Is de draagtijd van je hond maar 55 dagen? Bereid je dan voor op veel puppy liefde!
Zou je ook willen weten wat de draagtijd van een olifant is? Klik dan hier!
Wanneer weet ik of mijn hond zwanger is?
In het begin zal het lastig zijn om met het blote oog te zien of je hond zwanger is, net zoals dit bij een mens of ander dier doorgaans het geval is. Wat wel op te vallen is, is een verandering in gedrag van je viervoeter. Wanneer de draagtijd van je hond is ingegaan zal je zien dat het gedrag licht veranderd. Heel opvallende veranderingen komen pas later in de honden zwangerschap. Ongeveer 20 dagen na bevruchting zou een dierenarts kunnen zien of er puppy’s in de baarmoeder van je hond zitten. Idealiter wacht je tot dag 25 of 30 om zeker te weten dat een uitsluitend statement gemaakt kan worden door de arts. Wanneer de hond een draagtijd van 45 dagen heeft doorstaan is het mogelijk om een röntgenfoto te laten maken om te zien hoeveel puppy’s er in de baarmoeder zijn.
Wat moet ik doen vooraf aan de bevalling van mijn hond?
Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je hond zo comfortabel mogelijk is wanneer ze de bevalling in gaat. Tijdens de dracht kan ze hoogstwaarschijnlijk nog bijna alles doen wat ze normaal ook doet, alleen tijdens de bevalling gaat ze het wel lastiger krijgen. Tegen het einde van de draagtijd van je hond is het een aanrader om haar geen zware inspanning te laten verrichten.
Zorg er voor dat je hond een speciale afgelegen plek heeft waar ze kan bevallen. Haar mand is hier ideaal voor, je zult deze wel moeten afbakenen zodat de puppy’s na de bevalling niet wegkruipen. Ook is het handig om alvast een nieuwe mand te halen, er komt namelijk het een en ander vrij bij een bevalling. De plek moet ook warm zijn, dit is essentieel! Een puppy kan heel moeilijk na de geboorte hun eigen warmte reguleren, ze zijn namelijk de baarmoeder gewend. De pup moet een temperatuur van 25 graden Celsius hebben als ideale lichaamstemperatuur. Een warmtelamp is echt geen overbodige luxe voor de kleintjes! Hang deze niet te dicht op de moeder of haar puppy’s, dit kan ze brandplekken geven. Leg ook wat rondom de mand of bevallingsplek, dit scheelt schoonmaakwerk na de geboorte. Mocht het nodig zijn, kan een hond ook een keizersnee krijgen. Bespreek tijdig met je dierenarts of dit nodig is!
Waar moet ik op letten na de geboorte?
Puppy’s zijn schattig, maar fragiel. Zo is het absoluut nodig om elke puppy te controleren op een open gehemelte. Wanneer dit het geval is dan hebben we slecht nieuws; het is dan het beste om de puppy in te laten slapen. Deze afwijking zorgt voor zware medische klachten door het leven van de hond, een cru iets. Het is ook slim om de puppy’s te markeren met een unieke kleur, op diervriendelijke wijze. Zo kunnen deze uit elkaar gehouden worden en weet je wie welke puppy is tijdens het meten en wegen. Als je een gezond en goed drinkende puppy hebt, dan kan je verwachten dat deze zo’n 10% aan lichaamsgewicht per dag er bij krijgt. Vandaar dat meten zo belangrijk is, dan weet je of deze op schema ligt.
Geen honden mens maar een kattenmens? Kijk dan hier hoe lang de zwangerschap van een kat duurt. Ook vertellen we in een andere blog meer over hoelang katten en honden leven.