Hoe lang is een aap zwanger?
Apen behoren tot de meest intelligente en sociale dieren op deze wereld. Je hoort vaak dat apen veel op de mens lijken. Dit zie je dan ook terug in onder andere het gedrag van apen. Maar geldt dit ook voor de zwangerschap van een aap? Is een aap bijvoorbeeld net zolang zwanger als een mens dat is? Een zwangerschap van een aap duurt ongeveer 8 maanden, maar dit is ook afhankelijk van de soort aap. Iedere soort aap heeft namelijk weer een andere duur van de zwangerschap. Wil je alles weten over hoe lang een aap zwanger is? Daar vertellen we graag alles over in deze blog!
Hoe lang zijn apen zwanger?
Over de hele wereld zijn er meer dan 180 soorten apen. Omdat al deze apensoorten een andere draagtijd hebben, is het lastig om te zeggen hoe lang apen in het algemeen zwanger zijn. Daarom gaan we hieronder kort de meest voorkomende apensoorten omschrijven en benoemen hoe lang deze zwanger zijn.
De Neusaap
De Neusaap is een aapsoort dat je kunt herkennen, zoals de naam al zegt, aan de neus. Deze is namelijk uitzonderlijk groot. Een vrouwtjes neusaap is ongeveer 165 dagen zwanger. Ondanks dat de helft van de zwangerschappen bij de Neusaap bestaat uit twee embryo’s, wordt er vaak maar één baby Neusaap geboren. 6 weken na de bevalling zal het jong al beginnen met het eten van vast voedsel.
De Lampongaap
De Lampongaap komt voor in heel Zuid- Oost Azië. Deze aapsoort kan maar één keer in de twee jaar jongen krijgen. De zwangerschap van een Lampongaap duurt ongeveer 283 dagen. Na de geboorte wordt het jong nog voor één jaar gezoogd. Op een leeftijd van 4 jaar kan het jong volwassen worden genoemd.
De Beerbaviaan
De Beerbaviaan behoort tot een van de grootste apensoorten op deze wereld. Deze aapsoort komt voornamelijk voor in Afrika. De Beerbaviaan kan zich het hele jaar voortplanten en krijgt ongeveer één keer in de twee jaar jongen. De zwangerschap van een beerbaviaan duurt ongeveer 173 tot 193 dagen. In de meeste gevallen is het vrouwtje zwanger van één jong.
Hoe lang is een Chimpansee zwanger?
Een van de bekendste apensoorten is de Chimpansee. Deze aapsoort is een Afrikaanse mensaap. Een chimpansee wordt gezien als de nauwste nog levende verwant aan de mans. De vrouwtjes kunnen tijdens hun vruchtbare periode gaan paren met een dominant mannetje. Een vrouwelijke Chimpansee kan slechts één keer per 3 tot 8 jaar een jong krijgen. Een baby Chimpansee wordt geboren na een zwangerschap van 8 maanden. De eerste 6 maanden brengt te baby Chimpansee door op de rug van de moeder, na die 6 maanden kan dit jong onafhankelijk leven. Pas op een leeftijd van 12 jaar oud is een Chimpansee volledig volwassen en geheel onafhankelijk van de moeder.
Hoe wordt een aap geboren?
Over het algemeen brengen apen hun jongen alleen ter wereld. Hierbij wordt zo min mogelijk hulp gegeven van bijvoorbeeld groepsleden of mannetjes. In de meeste gevallen zoekt de vrouwtjes app een veilige of rustige plek op waar ze kan gaan bevallen. Tijdens de bevalling zelf kan de vrouwtjes een pijn ervaren zoals wij als mensen dat ook hebben. De vrouwtjes aap houdt tijdens de bevalling een geknielde positie aan, zodat het jong eruit geperst kan worden. De geboorte van een jong kan enkele minuten, maar ook een aantal uur duren. Dit is voor een gedeelte afhankelijk van de grootte van de aap. Na de geboorte zal het vrouwtje zelf de navelstreng doorbreken en het jong schoonmaken. Het kan een aantal minuten duren voordat het jong na de geboorte gaat ademhalen, dit doet de moeder vaak stimuleren.
Vind je de zwangerschap van dieren enorm interessant? In andere blogs op onze website lees je ook meer over de zwangerschap van een paard en de zwangerschap van een neushoorn.