Hoe lang is een darm?

04/07/2024
|
650
Waldo Taekema
Waldo Taekema
04/07/2024

Darmen zijn een groot onderdeel van het menselijk lichaam. De organen (opgedeeld in de dunne-, de dikke- en de endeldarm) zijn verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen. De dunne darm is één van de organen met de grootste oppervlakte. Hieronder vertellen we meer over niet alleen de lengte, maar ook het nut van zowel de dunne- als de dikke darm!

Hoe lang is een dunne darm

De dunne darm van een volwassen persoon is ongeveer vijf meter lang. De dunne darm is belangrijk voor de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. De binnenwand van de darm bevat talloze plooien. Hierop zitten kleine uitstulpingen genaamd: villi. Deze ‘villi’ vergroten de oppervlakte van de dunne darm, waardoor het totale oppervlak tussen de 150 en 200 vierkante meter is. Deze enorme oppervlakte is essentieel voor een maximale opname van voedingsstoffen in het lichaam. Terwijl het voedsel door de dunne darm beweegt, worden voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen door de villi geabsorbeerd en in de bloedbaan opgenomen. Hierdoor kan het lichaam de benodigde voedingsstoffen verkrijgen om energie te leveren, weefsels te repareren en de gezondheid te behouden.

Hoe lang is een dikke darm

De dikke darm is ongeveer één meter lang en vormt een belangrijk deel van het spijsverteringskanaal. Het ontvangt de resten van het onverteerde voedsel van de dunne darm. De dikke darm is voornamelijk verantwoordelijk voor de absorptie van water en elektrolyten. Dit proces helpt om de ontlasting te verdikken en voor te bereiden op de uiteindelijke uitscheiding. De dikke darm bevat ook verschillende bacteriën die een rol spelen bij de fermentatie van onverteerde voedingsresten. Dit draagt bij aan de productie van vitamines zoals vitamine K en B12. De dikke darm gaat over in de endeldarm, welke fungeert als opslagplaats voor ontlasting totdat deze het lichaam verlaat tijdens de stoelgang.

Tevens speelt de dikke darm een rol in het immuunsysteem. De darm bestrijdt pathogenen (micro-organismen die ziektes kunnen veroorzaken) en ondersteunt in het waarborgen van een gezonde darmflora. De darmflora verwijst naar de micro-organismen die in het maagdarmkanaal leven.

Hoeveel kilo poep zit er in je darmen

De hoeveelheid van ontlasting in de darmen kan per persoon variëren. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilogram onverteerbaar voedsel, ofwel ontlasting, in zijn darmen! Echter, het is natuurlijk niet zo dat iemand dagelijks 3 kilo aan voedselresten uitpoept.

De geschatte hoeveelheid bevat de totale massa van ontlasting die zich in het gehele darmstelsel (de dikke-, dunne- en endeldarm) bevindt. Dit betreft het moment van voedselinname tot en met de uiteindelijke uitscheiding. De ontlasting is voortdurend in beweging. Dit betekent dat je telkens een gedeelte van de totale massa uitpoept, maar vervolgens ook weer erbij eet.

De reden dat er voortdurend ontlasting in de darmen aanwezig is, komt door het voortdurende proces van spijsvertering en absorptie. Voedsel dat wordt geconsumeerd, wordt afgebroken en verwerkt door het spijsverteringsstelsel, waarbij de resterende onverteerbare delen uiteindelijk als ontlasting worden uitgescheiden. De gemiddelde persoon produceert dagelijks ongeveer 100 tot 200 gram ontlasting. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van dieet, hydratatie en persoonlijke gezondheidsfactoren.

Hoe lang...  Hoe lang duurt het om spiritueel te ontwikkelen?

Waarom een goed werkende darm belangrijk is

Een opstopping in de darmen kan een gezondheidsrisico vormen. Een verstopping van ontlasting leidt tot de productie van gifstoffen die niet goed worden uitgescheiden. Wanneer deze gifstoffen in het lichaam blijven, kunnen ze bijdragen aan de ontwikkeling van diverse gezondheidsproblemen en ziektes. Een overmaat aan ontlasting in de darmen kan een opgeblazen gevoel, buikpijn of vermoeidheid veroorzaken. Daarbij kan de ophoping de darmflora verstoren. Een gezonde levensstijl, inclusief een vezelrijk dieet, voldoende hydratatie en regelmatige lichaamsbeweging, kan de darmfunctie verbeteren en de ophoping van afvalstoffen verminderen. Regelmatige stoelgang is cruciaal om het lichaam te helpen bij het effectief verwijderen van afvalstoffen en het voorkomen van de potentiële schadelijke effecten van darm verstoppingen.

Goed werkende darm en goed werkend toilet!

In de middeleeuwen waren de sanitaire voorzieningen erg karig. In steden en dorpen hadden mensen geen toiletten en rioleringen zoals wij die nu kennen. Mensen deden hun behoeftes in eenvoudige toiletten (latrines) of in gaten in de grond. Deze eenvoudige toiletten bestonden vaak uit een houten structuur boven een kuil waarin de ontlasting werd verzameld. Door het gebrek aan goede hygiëne hoopte de ontlasting zich op in en rondom de woongebieden. Dit zorgde voor onhygiënische omstandigheden waarin ziektes zich gemakkelijk konden verspreiden. Ziektes zoals cholera, dysenterie en tyfus waren toen veelvoorkomend en vaak dodelijk.

Benieuwd hoe dit er vroeger aan toe ging? In verschillende oude kastelen kun je deze leefwijze uit de middeleeuwen bezichtigen! Kasteel Montfort is hiervan een goed voorbeeld en ideaal voor een leuk teamuitje in Limburg!

Hoewel het dus ontzettend belangrijk is om onze darmflora en het maagdarmkanaal goed te onderhouden, is ook de verdere omgeving van belang om infecties te voorkomen. Gezond eten en een schoon toilet, zorgen voor gezonde darmen!

Recent

Hoe lang gaan kunstbloemen mee?

12/03/2025

Hoe lang blijft parfum hangen?        

12/03/2025

Hoe lang gaat een gewrapte keuken mee?

11/03/2025

Hoe lang mag je correcties aanbrengen in de boekhouding?

25/02/2025

Hoe lang duurt een vlucht van Nederland naar Malta?

21/02/2025

Meer in deze categorie

Hoe lang duurt een vlucht van Nederland naar Malta?

|

Hoe lang blijft zonnebrand effectief op je huid?

|
,

Hoe lang doet een theeplant erover om te groeien?

|

Hoe lang duurt de levering van een op maat gemaakte sierpoort?

|
,
© Copyright Hoe lang 2025

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!