Hoe lang is een konijn zwanger?
Wanneer meerdere konijnen bij elkaar zitten, is de kans op een zwanger konijn groot. Dit komt voornamelijk doordat het vrouwtjeskonijn bij het zien van een mannetjeskonijn een eisprong krijgt. Door deze eisprong is het bijna altijd meteen raak. Een konijn kan al zwanger worden vanaf drie maanden oud. Ondanks dat veel mensen een konijn als huisdier hebben, weten er maar weinig veel te vertellen over de draagtijd van een konijn. Wil jij meer weten over de zwangerschap van een konijn? Je leest het allemaal in deze blog!
Hoelang is de zwangerschap van een konijn?
De zwangerschap van een konijn, ook wel de draagtijd, wordt de dracht genoemd. Deze is bij een konijn ongeveer 28 tot 31 dagen. Gedurende deze dracht zal het konijn in de laatste twee weken voor de bevalling een nestje gaan bouwen. Als je een konijn hebt, is het dus verstandig om in de twee laatste weken van de zwangerschap niet meer de kooi te verschonen. Dit zal de konijn namelijk niet als prettig ervaren.
Hoe kan je weten dat je een konijn zwanger is?
Het is mogelijk om er zelf achter te komen dat jouw konijn zwanger is. Allereerst kan dit worden gedaan door middel van palperen. Palperen is simpelweg het voelen met je handen of vingers of er een foetus in de buik van het konijn ligt. Dit zou namelijk al na twee weken van de zwangerschap te voelen zijn. Het is wel belangrijk dat je dit voorzichtig doet, het kan namelijk ook zijn dat palperen gevaarlijk kan zijn voor het zwangere konijn. Het is aan te raden om dit door een dierenarts te laten doen. Daarnaast is het ook mogelijk om een echo door de dierenarts te laten maken. Ook met een echo kan de dierenarts erachter komen op het konijn zwanger is.
Een konijn dat schijnzwanger is
Bij konijn komt een schijnzwangerschap regelmatig voor. Een schijnzwangerschap betekent dat het lijkt alsof het konijn zwanger is door bepaalde gedragingen, maar niet echt zwanger is. Zo kan een konijn een nestje gaan maken of zich gaan kaalplukken. Ook kan de konijn zich agressief gaan verdedigen of vergrote melkklieren krijgen. Om er zeker van te zijn dat je konijn schijnzwanger is, kun je dit het beste laten controleren door een dierenarts.
Om een zwangerschap van een konijn te voorkomen, is het castreren van een mannetjeskonijn of het steriliseren van een vrouwtjeskonijn mogelijk. Ook dit kan bij een dierenarts worden gedaan.
Wat gebeurt er na de draagtijd van een konijn?
In de meeste gevallen is een konijn zwanger van meerdere jongen. Het aantal jongen kan verschillen per ras, leeftijd of tijd van het jaar, maar kan tussen de 3 en 13 konijntjes zijn. Nadat het konijn bevallen is, eet het moeder konijn de placenta op. Hier zitten namelijk veel voedingsstoffen in. De jongen krijgen meestal 1 of 2 keer per dag een aantal minuten lang voeding van het moeder konijn. Dit gebeurt allemaal in het nestje wat er gebouwd is geworden toen het konijn zwanger was. Pas na de 7e tot 11e dag na de geboorte zullen de jongen hun ogen kunnen openen en een vacht krijgen. Na twee weken zullen ze voorzichtig het nest gaan verlaten. Wanneer een jong konijntje acht tot twaalf weken oud is, mag het weggehaald worden bij het nestje.
Wil je niet alleen alles weten over de zwangerschap van een konijn, maar ook die van giraffen mensen? Je leest er alles over in deze blog.