Hoe lang is een paard zwanger?
Een schattig veulentje in de wei is een beeld dat bijna iedereen wel voor zich kan halen. Een veulen naast haar moeder of andere paarden in de wei is dan ook een prachtig beeld. Maar weet jij ook hoe lang een paard zwanger is? Hoe lang het geduurd heeft totdat het veulentje geboren werd? De draagtijd bij dieren verschilt enorm. Van een guppy tot aan een koe, bij elk dier ziet de voortplanting, draagtijd en geboorte er net weer iets anders uit. Benieuwd naar hoe lang een paard zwanger is? Wij vertellen er alles over in deze blog!
De draagtijd van een paard
De draagtijd van een paard is 11 maanden, dit zijn ook wel 335 dagen. Dit betekent dat een paard vaak bijna één jaar zwanger is. In de meeste gevallen draagt een paard maar één veulen. Wanneer dit er meer zijn, loopt het vaak niet goed af. De zwangerschap van een paard zal niet exact 11 maanden duren, dit kan namelijk tot zo’n 10 dagen van de uitgerekende datum afwijken. Een veulen wordt te vroeg geboren wanneer voor de 320 dagen gebeurd, de kans dat het veulen het dan overleefd is aanzienlijk klein. Veulens die langer dan 11 maanden blijven zitten, krijgen vaak niet met problemen te maken.
Hoe merk je dat een paard drachtig is?
Aan het begin van de zwangerschap zie je niet aan een paard of zij zwanger is of niet. Dit wordt vaak door een dierenarts gecontroleerd door middel van een echo of het controleren van de urine. Naarmate de zwangerschap vordert, zie je dat de buik van het baard wat breder wordt, dit komt simpelweg omdat het veulen aan het groeien is. Wanneer een paard op het punt staat om te bevallen, zal ze erg onrustig worden. Dit zul je herkennen aan het constant lopen van rondjes en het schrapen over de vloer. Ook kan het paard dan dikke uiers krijgen waar eventueel wat melk uitloopt. Net zoals dat ze met haar staart zwaaien of omhoog houdt en gaat zweten.
De geboorte van een veulen
In de meeste gevallen gaat een geboorte van een veulen erg snel. De geboorte van een veulen begint met het breken van het water. Hierbij lijkt het net alsof het paard aan het plassen is en er geen einde aan lijkt te komen. De meeste paarden gaan liggen wanneer ze weeën krijgen, maar dat is niet bij ieder paard het geval. Als het veulen eruit wordt geperst komen eerst de voorhoefjes en het neusje. Het is belangrijk om het slijm van de neus van het veulen te verwijderen, aangezien het anders geen lucht krijgt. Gedurende de bevalling zal het veulen geleidelijk eruit glijden. Vlak na de geboorte is het nog belangrijk om te placenta aan het veulen vast te laten zitten. Zo kan er namelijk nog bloed naar het veulen worden afgestaan. Uiteindelijk zal deze placenta vanzelf afbreken.
De merrie scheiden van het veulen
Van nature scheiden de merrie en het veulen rond de leeftijd van 9 maanden. In een paardenhouderij wordt dit meestal al rond de 4 tot 6 maanden gedaan. Er zijn verschillende manieren om de merrie te scheiden van het veulen, dit kan geleidelijk maar ook abrupt worden gedaan. Over het algemeen wordt de scheiding op een abrupte manier gedaan, het veulen wordt dan van de een op de andere dag in een andere wei of box gezet. Dit kan soms abnormaal gedrag veroorzaken. Het wordt dan ook aangeraden om het scheiden van een moeder en een veulen geleidelijk te pakken.
Ben je ook benieuwd naar hoe lang een konijn zwanger is? Je leest het in deze blog.