Hoelang bestaan de Deltawerken?
In de strijd tegen de dreigende kracht van het water, zijn de Deltawerken ontstaan. Sinds de voltooiing in de vroege jaren 90 hebben deze verdedigingswerken Nederland behoed tegen overstromingen. Deze waterbouwkunde dat zich uitstrekt over de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, heeft een indrukwekkend verhaal. Hier beantwoorden we onder andere de vraag wat zijn Deltawerken en hoelang bestaan ze?
Wat zijn Deltawerken?
De Deltawerken zijn een verdedigingssysteem in Nederland, ter bescherming tegen hoogwater van de zee. Ze bestaan uit meerdere sluizen, stormvloedkeringen en dammen. Enkele dagen na de watersnoodramp in 1953 werd er gewezen op de noodzaak van een plan om dergelijke overstromingen zoveel mogelijk te voorkomen. Er werd een daarom deltacommissie opgesteld. Deze commissie kreeg de opdracht om met plannen en adviezen op tafel te komen. Zo kwam uiteindelijk de Deltawet tot stand en konden de Deltawerken gebouwd worden.
Hoelang bestaan Deltawerken
De Rijkswaterstaat bouwde de Deltawerken als gevolg op waternoodramp van 1953. Binnen een jaar na de ramp ging in 1954 in Zuid-Holland de eerste schop in de grond voor de bouw van de stormvloedkering als onderdeel van het deltaplan. Het project werd compleet verklaard na de oplevering van de Oosterscheldekering en de maeslantkering in 1997. Hoewel de Deltawerken in hun huidige vorm grotendeels voltooid waren in de jaren 90, betekent dit niet dat er geen verbeteringen meer doorgevoerd zijn geworden. De zeespiegel blijft stijgen daarom moesten alle dijken verhoogd worden.
Voordelen
De Deltawerken beschermen Nederland niet alleen tegen hoogwater uit de zee, maar ze dragen ook bij aan een betere waterhuishouding en zoetwatervoorziening. Verder verbeteren ze de bereikbaarheid van Zeeland, waar je de beste afvalcontainers kan huren, en zijn er nieuwe natuur- en recreatiegebieden aangelegd.
Waterhuishouding en zoetwatervoorziening
De waterstromen zijn beter beheersbaar geworden. Door de aangelegde sluizen in de dammen kan water binnengelaten worden en overtollig water afgevoerd worden. Bij lage rivierstanden kan het water juist weer vastgehouden worden.
Bereikbaarheid Zeeland
Door de aanleg van de sluizen is de getijdenwerking verdwenen. Hierdoor zijn grote delen van Zeeland beter bereikbaar geworden.
Nieuwe natuurgebieden
Ook hebben de Deltawerken geleid tot aanpassingen aan de natuur. Ze hebben gezorgd dat er nieuwe natuur- en recreatiegebieden zijn ontstaan die aantrekkelijk zijn voor toerisme en watersport.
Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook onze blogs over: Hoe lang duurt het recyclen van metaal? en Hoelang duurt het verbouwen van een keuken?