Hoelang duurt het proces van een huis kopen?
Het kopen van huis is geen eitje. Er komt een boel bij kijken wat veel tijd in beslag kan nemen. Maar hoelang duurt het nu precies? Daar is natuurlijk geen antwoord op, want in iedere situatie is het anders. Er zijn veel dingen die het proces kunnen vertragen. In deze blog ga je het hele proces lezen wat zich afspeelt bij het kopen van een huis.
Financieel inventariseren
Door een afspraak te maken met een hypotheekadviseur kun je erachter komen wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Hoeveel geld kun je lenen en wat worden je maandelijkse lasten. Dit is belangrijk om te weten voordat je een huis gaat kopen, want je wil niet met geldproblemen komen te zitten na het kopen van een huis. Het is tegenwoordig mogelijk om tot 100% van jouw woning te financieren. Alle overige kosten moet je dan zelf financieren. Je moet dus ook goed berekenen hoeveel van je eigen geld je nodig hebt.
Geschikte woning zoeken
Zodra je een besluit hebt gemaakt met betrekking tot het budget kun je gaan zoeken voor een huis. Het is dan wel belangrijk dat je eerst je woonwensen op een rijtje zet, dit maakt het zoeken al een stukje makkelijker. Funda heeft het grootste aanbod van koopwoningen in Nederland. Je kunt online een account aanmaken en kiezen om elke dag de nieuwste woningen te ontvangen via de mail, zo blijf je overal van op de hoogte. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt ook een zoekopdracht geven aan een nvm makelaar in Maastricht. De makelaar is vaak al op de hoogte van nieuwe woningen voor deze op Funda verschijnen. Ook heeft de aankoopmakelaar kennis van de lokale markt en kan deze met jouw woonwensen op zoek naar het beste huis voor jou.
Een huis bezichtigen
Als je een huis hebt gevonden waar je in geïnteresseerd bent is het tijd voor een bezichtiging. Alleen door een kijkje te gaan nemen kom je erachter of het huis aan je wensen voldoet. Samen met de makelaar ga je naar verschillende belangrijke dingen kijken in het huis. Veel mensen kijken vooral naar de binnenkant van een huis, maar de buitenkant is niet minder belangrijk. Kijk of het dak nog in goede staat is, hoe het schilderwerk er uitziet en in welke staat de overkapping in de tuin zich bevindt. Je wilt namelijk niet voor verrassingen komen te staan als je het huis hebt gekocht. Binnen in het huis moet je je niet af laten leiden door kleuren op de muur of meubels, want dit is allemaal makkelijk aan te passen. Kijk ook naar de duurzaamheid van het huis, en vraag naar het energielabel. Dit zijn dingen die steeds belangrijker worden bij het kopen van een huis.
Dit zijn veel dingen om rekening mee te houden tijdens het bezichtigen. Het is misschien handig om iemand mee te nemen, en dit hoeft niet per se een aankoopmakelaar te zijn.
Extra onderzoek
Als koper van een huis heb je onderzoeksplicht. Dit houdt in dat jij als koper de staat van het huis onderzoekt. Zichtbare gebreken kunnen later niet als verborgen gebreken genoemd worden. De verkoper daarentegen heeft een mededelingsplicht. Dit houdt in dat hij verplicht is je te laten weten of een huis gebreken heeft en welke dat zijn. Soms is het handig om een bouwkundige keuring te laten doen. Hierbij maakt een inspecteur duidelijk welke gebreken een huis heeft en wat de kosten hiervan gaan zijn. Dit zorgt er allemaal voor dat je niet voor verassingen komt te staan.
De onderhandeling
Als je een huis hebt gevonden wat aan al jouw wensen voldoet, dan kunnen de onderhandelingen beginnen. Het is slim om een onderhandelingsstrategie op te zetten, zodat emoties geen rol kunnen gaan spelen bij het kopen van een huis. Een aankoopmakelaar kan je daarbij extra helpen. Om onduidelijkheid te voorkomen is het slim om een lijst te maken van onroerende zaken, zodat hier geen problemen mee ontstaan. Staat er bijvoorbeeld een op maat gemaakte bank? Kijk dan of deze bij het huis is inbegrepen. Ook moet je goed nadenken of je ontbindende voorwaarde nodig hebt, die zorgen ervoor dat je niet vastzit aan de koop van een huis. Er kunnen meerdere onderhandelingen lopen, dus houdt er rekening mee dat anderen ook kunnen bieden als jij dat hebt gedaan.
Ondertekenen van de koopovereenkomst
Als de koper en de verkoper het eens zijn over alles, dan is er overeenstemming. Maar een mondelinge afspraak is niet bindend. De verkopende makelaar legt de gemaakt afspraken vast in de koopovereenkomst. Als koper loop je deze goed door om te kijken of alle gegevens kloppen. Daarna kan deze getekend worden. Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je als koper nog 3 dagen als bedenktijd. Tussen het tekenen van deze overeenkomt en de overdracht van de sleutel zit vaak wel nog wat tijd in.
Huis financieren
Als het bod geaccepteerd is, dan is het tijd om de financiering in orde te maken. Er zijn veel verschillende hypotheekverstrekkers. Deze hebben net weer allemaal verschillende spelregels. Een hypotheekadviseur helpt je bij het kiezen van een hypotheek die bij jouw situatie past. Houdt er wel rekening mee dat het aanvragen van een hypotheek ongeveer 4 tot 8 weken duurt.
Overdracht huis
De koop is pas definitief als de hypotheek geregeld is, de bedenktijd is verstreken en eventuele aanvullende ontbindende voorwaarden niet van toepassing zijn. Een paar dagen voor de afgesproken leveringsdatum ontvang je van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. Samen met de aankoopmakelaar ga je na of dit allemaal klopt. Vlak voor de overdracht ga je kijken of de woning nog in de afgesproken staat is. Als dit allemaal goed is betaal je bij de notaris de koopsom en overige kosten. Tot slot teken je de akte van levering en dan staat de woning op jouw naam.
Als je eenmaal een huis hebt gekocht, is het belangrijk om het goed te onderhouden, inclusief het schoonmaken van de ramen. Bekijk onze blog over hoe lang het duurt om je ramen te wassen.