Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?
Voor velen in de fitnesswereld is spiergroei een van de belangrijkste wensen. Je traint immers om vooruitgang te zien. Of je nu een professionele bodybuilder bent of een beginneling, de vraag over spiergroei hebben we allemaal gehad. Maar aan dit fenomeen zit ook nog een ander onderwerp aan vast, namelijk hoe lang je spieren nodig hebben om te herstellen. Dit legt in principe de basis voor de ontwikkeling van je spieren.
Het herstellen van spieren eenvoudig uitgelegd
Het vervelende aan het herstellen van spieren is dat het niet direct na je krachttraining begint. Het proces bevat namelijk verschillende stappen en is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder standaardgegevens als je leeftijd, intensiteit van je training, voeding en hoe jouw spieren in het algemeen reageren. We kunnen het herstelproces wel in 3 verschillende etappes ordenen, het gaat namelijk als volgt:
- Direct na de training: de meest logische fase is die wat meteen aantreedt na het afronden van je training. Je spieren kunnen vermoeid en beschadigd aanvoelen. Dit komt doordat tijdens de training zelf kleine scheurtjes ontstaan in de spiervezels. Dit is normaal en de makkelijkste manier hoe je spieren het snelst groeien. De spierpijn en vermoeidheid die je op dit moment voelt, is een normaal proces.
- De eerste 24 tot 48 uur: tijdens de eerste 24 tot 48 uur na de training begint het proces pas echt. Het lichaam repareert de beschadigde spiervezels en versterkt deze, hierdoor worden ze dan ook sterker dan dat ze al waren. Vaak is in deze tijdzone je spierpijn het heftigst.
- De derde fase: na ongeveer 48 uur begint de spierpijn die mogelijk is opgetreden af te nemen. Dit betekent echter niet dat je spieren alweer volledig hersteld zijn. Het proces kan enkele dagen tot zelfs een week duren. Dit is echter helaas van meerdere factoren.
Mocht je intensief aan het sporten zijn en wil je zo snel mogelijk resultaat zien? Dan is het verstandig zo min mogelijk alcohol te drinken. Dit werkt het spierherstel alleen maar tegen en bovendien gaan je spieren er absoluut niet sneller van groeien. Ben je benieuwd ho dit zit? Lees hier over hoe lang alcohol effect heeft op je spieren.
Factoren die een invloed hebben op het spierherstel
Het volledig herstellen van je spieren varieert heel erg van persoon tot persoon en daarnaast ook van het type training dat je achter de rug hebt. Om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen, hebben we een overzicht gemaakt van factoren die het herstelproces kunnen beïnvloeden. Enkele voorbeelden zijn:
- Intensiteit: hoe zwaarder je training was, hoe langer je lichaam nodig heeft om weer volledig te herstellen. Van een cardio-training ben je vaak al sneller van hersteld dan een zware krachttraining.
- Voeding: een van de meest cruciale factoren tijdens spierherstel is je voeding. Het consumeren van voldoende voedingsstoffen en eiwitten is essentieel om het herstel te kunnen ondersteunen. Je kunt in deze periode ook kiezen voor een streng dieet of een ander programma. Misschien is dan een artikel over hoelang je moet bulken en cutten wel interessant voor jou!
- Nachtrust: op het moment dat je een zware oefening hebt gehad, kun je beter wat meer slaap nemen. Tijdens deze slaapmomenten worden groeihormonen afgegeven die bijdragen aan het herstel van spieren.
Herstellen van spieren is een vak apart
Spierherstel is een cruciaal onderdeel in elke fitness routine. Hoe lang je spieren daadwerkelijk nodig hebben om te herstellen, valt om voorhand niet te voorspellen. Het is afhankelijk van meerdere factoren en is dan ook per persoon verschillend. Wij denken in ieder geval wij dat je aan de hand van onze tips voldoende mogelijkheden hebt om je eigen proces te bevorderen. Dat kan handig zijn als je in het traject zit van hoe lang het duurt om beter te worden in voetbal.
Als je gewrichten vast komen te zitten is het handig om naar de chiropractor te gaan. Lees hier hoe lang een afspraak bij de chiropractor duurt.