Hoelang gaat een keuken mee
Een keuken wordt tegenwoordig niet meer alleen gebruikt om te koken. In de keuken worden lekker gerechten bereid, even gekletst over de dag en misschien ook wel gegeten. Gezellig samen bakken of even een rustmomentje voor je zelf met een lekker glas wijn. Een keuken is een langetermijninvestering. Maar wat is de precieze levensduur van een keuken?
Vaak wordt een keuken gekocht als een totaalpakket, inclusief kasten, lades, fornuis, kraan, afzuigkap en/of ingebouwde keukenapparatuur zoals een koelkast, vriezer, oven en magnetron. De keuken zelf kan velen jaren vertoeven, maar het is het keukenapparatuur die de levensduur ietsje verkort.
Gemiddeld gaat een keuken ongeveer 19 jaar mee. Echter, er zijn weinig Nederlanders die deze 19 jaar vol maken met één keuken. Over het algemeen vervangen de meeste mensen hun keuken na ongeveer 10-15 jaar. Dit heeft grotendeels te maken met een verandering in trend of smaak. Tijdloze keukens van hoge kwaliteit, zoals bijvoorbeeld de Italiaanse keukens van Abitare, hebben vaak een langer leven binnen een interieur. Want laten we eerlijk zijn, als het om keukens gaat, is Italië een synoniem voor kwaliteit en stijl!
Overweeg je een Italiaanse keuken kopen in Heerlen? Dat kan hier!
Wat is de levensduur van de apparatuur
Gemiddeld gaat de apparatuur in de keuken ongeveer 10 jaar mee. De apparaten kunnen per stuk worden vervangen. Maar wanneer deze zijn ingebouwd in de keuken zelf, wordt er vaker gekozen om dan maar de hele keuken op de schop te nemen. Maar ook bij deze apparaten speelt kwaliteit een belangrijke rol. Daarnaast blijft de technologie zich ontwikkelen naar steeds duurzamere systemen en apparaten. Een oven van 10 jaar geleden, valt bijna niet meer te vergelijken met een van nu. Het is namelijk verplicht op elektronische apparaten, zoals het keukenapparatuur, te voorzien van een energielabel. Dit label toont onder andere aan hoe zuinig een bepaald product is.
Energielabel
Een energielabel is een label dat verplicht dient te worden meegeleverd met onder andere elektrische apparaten. Dit is volgens Europese richtlijnen vereist. Het label is een maatstaf waarop wordt aangetoond hoe (energie)zuinig, milieuvriendelijk en energiebesparend het apparaat is. Het label loopt op van G (totaal niet zuinig) tot en met A++++ (het meest zuinige label).
Vroeger verliep de maatstaaf enkel van G tot en met A zonder al te veel eisen. Tegenwoordig, met alle nieuwe ontwikkelingen, loopt de maatstaaf tot wel vier gradaties hoger. Een label lager dan energielabel C is niet meer toegestaan. Het streven is, om in 2030 minimaal energielabel A te verplichten. Hierdoor zijn de apparaten een stuk energiezuiniger en tevens milieubewuster. En dit kan de levensduur van de keuken in de toekomst alleen nog maar verlengen!
Tips voor het verlengen van de levensduur
Met een klein beetje extra aandacht kun je de levensduur van je keuken optimaliseren en kun je langer genieten van die toch wel dure investering. Hieronder vind je enkele praktische tips die ervoor zorgen dat jouw keuken in topconditie blijft!
- Regelmatig onderhoud. Door regelmatig de oppervlakten, kasten en het apparatuur te reinigen houd je je keuken schoon. Het is belangrijk om goed op te letten dat je voor elk materiaal de juiste reinigingsproducten gebruikt. Hierdoor kun je beschadiging voorkomen.
- Zorg goed voor je apparatuur. Hoe leuk is het om even alle knopjes te testen en zelf te onderzoeken hoe je nieuwe apparaat werkt? Leuk, zeker! Maar verstandig is het niet. Probeer erop te letten dat wanneer je je keukenapparatuur gebruikt, je dit volgens de instructies doet. Ook de manier van onderhoud, die in dezelfde instructie staat vermeld, is verstandig om te handhaven. Je voorkomt namelijk vroegtijdige slijtage als je de apparatuur op de juiste manier behandeld.
- Vervang versleten onderdelen. Wanneer blijkt dat kleinere onderdelen zoals bijvoorbeeld scharnieren, handgrepen of lades aan vervanging toe zijn, is het verstandig hier niet al te lang mee te wachten. Kleine mankementen kunnen zich opstapelen en uiteindelijk leiden tot grotere schade of ongemakken.
- Optimaliseer de indeling. Door je keuken praktisch in te delen, kan dit bepaalde onderdelen ontlasten. Zorg dat de meest gebruikte onderdelen gemakkelijk toegankelijk zijn. Ben je bijvoorbeeld echt een koffie drinker, dan is het niet handig het koffieapparaat ergens achter in een keukenkastje op te bergen. Overmatig verplaatsten of verschuiven, is niet goed voor je keuken.
- Bescherm de werkbladen. Tijdens het koken is het belangrijk om snijplanken te gebruiken of onderzetters voor hete pannen. Dit beschermt het werkblad tegen onder andere de hitte en krassen. Hierdoor blijft de uitstraling zo lang mogelijk in goede conditie en ook de kwaliteit van het materiaal.
- Vermijd overbelasting. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je een zo opgeruimde werkplek wilt in de keuken. Maar let erop dat je de lades en de kasten niet té vol stopt. Te zwaar beladen kasten of lades kan de scharnieren en geleiders belasten.
- Investeer in kwaliteit. Wanneer je nieuwe apparatuur of een geheel nieuwe keuken wilt aanschaffen. Kies dan voor kwaliteit. Dit kan wellicht duurder uitvallen in de aanschaf, maar dit loont zich op de lange termijn. Goede kwaliteit keukens, zijn vaak duurzamer en betrouwbaarder en kunnen vaak net wat meer jaren mee!
Vond je deze blog interessant? lees dan ook hier meer over hoe de gemiddelde levensduur van jou meubels inhuis.