Hoelang duurt het voordat je je motorrijbewijs hebt?
Het behalen van een motorrijbewijs wordt steeds populairder naast het autorijbewijs. Meer dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben een motorrijbewijs op zak. De tijd die nodig is om dit felbegeerde roze pasje te behalen, verschilt natuurlijk per persoon. Wil je weten hoelang het gemiddeld duurt voordat je jouw motorrijbewijs in handen hebt? In deze blog lees je meer over het proces van het behalen je motorrijbewijs.
Hoeveel lessen heb je nodig voordat je kunt afrijden?
Gemiddeld heb je zo’n 25 motorrijlessen nodig voordat je je volledige motorrijbewijs hebt gehaald. Het aantal rijlessen kan echter per persoon volledig verschillen en er kunnen een hoop factoren meespelen. Heb je bijvoorbeeld al ervaring met het rijden op een brommer? Dan beschik je mogelijk al over aanzienlijke voertuigbeheersing, waardoor je waarschijnlijk minder lessen nodig hebt om de nodige vaardigheden onder de knie te krijgen. Om een beetje richtlijnen te geven, hebben we hieronder een aantal gemiddelden op een rijtje gezet:
- Zeer snelle leerling: 20 lessen van 60 minuten.
- Snelle leerling: 20 tot 25 lessen van 60 minuten.
- Gemiddelde leerling: 25 tot 30 lessen van 60 minuten.
- Trage leerling: meer dan 35 lessen over van 60 minuten.
De weg naar jouw motorrijbewijs
Wil je een rijbewijs halen voor je motor? Dan zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Om je een duidelijk overzicht te geven van het proces om je motorrijbewijs te behalen, hebben we het proces opgedeeld in 6 stappen. Deze stapsgewijze lijst biedt niet alleen inzicht in de tijdsduur van het behalen van je motorrijbewijs, maar geeft ook een helder beeld van de stappen die je moet doorlopen en wat je te wachten staat.
Stap 1: lessen voertuigbeheersing
De eerste les stap je meestal achterop bij je rijinstructeur en rijden jullie samen naar een oefenterrein. Pas na 1 of 2 rijlessen mag je zelf op de motor stappen en rij je zelf naar het oefenterrein met de rijinstructeur of eventueel een medeleerling op een eigen motor.
De eerste lessen staan in het teken van voertuigbeheersing en kom je het oefenterrein niet af. Op dit terrein ga je door middel van een 12-tal oefeningen leren de motor onder controle te krijgen. Deze oefeningen zijn onderverdeeld in 4 clusters: langzame oefeningen, achteruitparkeren, snelle oefeningen en stopoefeningen. Je oefent deze oefeningen totdat je ze goed beheerst en dan is het tijd voor het AVB-examen.
Stap 2: het AVB-examen
Nu is het tijd voor je eerste examen. Het AVB-examen wordt ook wel ‘het motorexamen voertuigbeheersing’ genoemd. Tijdens dit examen moet je aantonen dat je je motor onder controle hebt.
Tijdens je examen moet je 7 van de 12 oefeningen uitvoeren. Uit ieder cluster 1 verplichte en uit cluster 2 t/m 4 nog een willekeurige. Iedere oefening mag je twee keer uitvoeren. Van de 7 oefeningen die je uitvoert, moeten er minimaal 5 voldoende worden uitgevoerd en uit in ieder geval elk cluster moet je er 1 voldoende hebben om je examen te kunnen behalen.
Stap 3: het theorie-examen
Dan is het tijd voor het theorie-examen. Tijdens deze toets beantwoord je 50 theorievragen en laat je zien dat je gevaar herkent, de verkeersregels weet en verkeersinzicht hebt. Je moet minimaal 44 vragen goed beantwoord hebben om je theorie-examen te behalen. Onze grootste tip hiervoor: wees dat je goed voorbereid bent en onderschat hem niet. Koop bijvoorbeeld een oefenboek, maak oefenexamens of bekijk video’s op YouTube.
Stap 4: leren rijden op de weg
Vanaf nu kun je écht gaan leren motorrijden op de weg, want slalommen om pionnen en rondjes rijden over een parkeerplaats is toch net iets anders dan bijvoorbeeld zelfstandig invoegen op de snelweg. Tijdens deze lessen leer je zelfstandig omgaan met verschillende verkeerssituaties en je eigen kwetsbaarheid.
Stap 5: het AVD-examen
De allerlaatste stap voordat je je rijbewijs kunt aanvragen: het AVD-examen. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten en tijdens deze rit wordt er beoordeeld of je veilig en zelfstandig rijdt. Er wordt gelet op het toepassen van de verkeersregels, beheersing van de motor, kijkgedrag en plaatsing op de weg. Tijdens de examenrit zit jouw rijinstructeur in de auto bij de examinator en geeft – net zoals tijdens de rijlessen – aanwijzingen via de headset.
Stap 6: je rijbewijs aanvragen
Een dag nadat je je examen hebt gehaald, kun je het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Voor het aanvragen heb je de volgende dingen nodig: pasfoto, geldig identiteitsbewijs en je pinpas. Ongeveer een week na de aanvraag kun je je motorrijbewijs ophalen. Gefeliciteerd!
Hoelang het duurt voordat je je motorrijbewijs hebt, is voor iedereen verschillend. Of je nu een snelle leerling bent, of een wat langzamere leerling die wat meer tijd nodig heeft, het proces is een avontuur op zich. Veel succes op je motoravontuur!
vond je deze blog interessant? Lees dan ook hoe lang je met een scooter kunt rijden.