Hoelang schoonmaken niet hoeft!
Heb jij ook een bijzondere hekel aan het schoonmaken van je huis? Je hebt de hele week gewerkt en wilt in het weekend graag leuke dingen doen. “Ach, dat poetsen kan wel een weekje wachten!” zeg je dan. En dan ene weekje kan voor één keer ook niet zo’n kwaad. Maar het schoonmaken van je huis te lang uitstellen, is ook zeker niet goed om te doen!
Niet schoonmaken, wat gebeurt er dan?
Het klinkt misschien heel overdreven, maar het niet schoonmaken van je huis is ontzetten ongezond. Dit is wat je kunt verwachten als je je huis niet schoonmaakt:
Je wordt ziek
In vuile omgevingen kunnen bacteriën, schimmels, virussen, parasieten en ongedierte zich makkelijk nestelen. Hoe langer je niet schoonmaakt, hoe makkelijker ziektes kunnen ontpoppen en verspreiden. In eerste instantie hoef er nog niet zoveel van te merken. Maar lichte gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, hoesten of een onverwachte allergische reactie, kunnen signalen zijn bij een niet schoongemaakt huis.
Het werkt op je mentale gezondheid
Heb je wel eens de uitspraak “een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd” gehoord? Helaas werkt deze uitspraak dus ook andersom, want: “een niet opgeruimd huis, zorgt voor chaos in je hoofd!”. Mensen die in een rommelige, vieze of chaotische omgeving wonen, zijn sneller vatbaar voor depressies. Daarnaast zijn deze mensen vaak sneller gestrest, minder actief, minder gemotiveerd en soms zelfs asociaal. Ook het risico op verslavingen zoals alcohol, drugs of sigaretten ligt aantoonbaar hoger wanneer de leefomgeving niet opgeruimd en schoon is.
Je sociale leven gaat erop achteruit
Vrienden vinden het waarschijnlijk al niet zo prettig op bezoek te komen. Laat staan het uitnodigen van collega’s of romantische relaties! Als je huis een puinhoop is, schrikt dat anderen vaak af. Maar ook al komt er niemand in jouw huis, de puinhoop neem je mee naar buiten. Wanneer je je schone kleren opruimt in een vies huis, nemen zij onder andere de muffe geuren op. Ook buiten je huis ruiken mensen dan de viezigheid.
Beëindiging van je huurcontract
In principe maak je met je verhuurder afspraken en wordt in een contract vastgelegd hoelang jij een woning mag huren. Echter, in een huurovereenkomst wordt vereist dat de huurder de woning goed onderhoud. Het niet netjes houden van de gehuurde woning kan leiden tot gebreken of overlast bij omwonenden. Hierdoor kan de verhuurder ervoor kiezen het huurcontract per direct te beëindigen.
Echter, bovenstaande voorbeelden zijn wel heel extreem en hebben betrekking op kluizenaars, hoarders of mensen met andere beperkingen, stoornissen of fobieën. In zo’n geval is het vaak zelfs nog beter gewoon een grote container te huren en een hele boel spullen weg te gooien.
Geen hoarder, maar wel van plan een hoop spullen weg te doen? Je kunt gemakkelijk een afvalcontainer huren in Weert via deze link!
De meeste mensen zullen niet in dergelijke heftige situatie met rommel en viezigheid terechtkomen. En een keertje geen tijd of geen zin om te poetsen, is ook zeker niet erg. Maar om toch een duidelijker ritme te creëren, volgt hieronder een overzichtelijk schoonmaak-schema.
Richtlijnen voor schoonmaken
Instituut voor housekeeping heeft een lijstje opgesteld, welke klusjes hoe vaak moeten gebeuren om te voorkomen dat je huis een rotzooi wordt. De klusjes zijn verdeeld over dagen, weken, maanden, kwart/ halve jaren en hele jaren.
Dagelijks schoonmaken
- Bed openklappen/ opmaken
- De vaat wassen
- Tafels en keukenblad afvegen
- De wc en de wastafel afvegen
- De douche schoonmaken na het douchen
- Handdoeken die vervangen (waar je je gezicht mee wast)
- Slaapkamer (en andere kamers) laten luchten
Elke week
- De badkamer en keukenvloer dweilen
- Spiegels schoonmaken
- Meubels afstoffen
- Vloer en meubels stofzuigen
- Beddengoed vervangen
- Eten weggooien dat over datum is
- De was doen
- Prullenbakken legen
Maandelijks schoonmaken
- Ventilatie stofzuigen
- Lampenkappen afstoffen
- Vaatwasser, wasmachine, stofzuiger en andere apparaten reinigen
- Keukenapparaten (waterkoker, koffieapparaat, e.d.) ontkalken
Elk kwartaal tot half jaar schoonmaken
- Koelkast en vriezer aan zowel de binnen, als buitenkant schoonmaken (eind van de zomer en eind van de winter)
- De over grondig reinigen
- De auto wassen
Één keer per jaar
- Gordijnen wassen
- Vloerkleden en tapijten uitwassen. De was-frequentie van een vloerkleed of tapijt is afhankelijk van het van het materiaal. Bepaalde materialen dien je regelmatig schoon te maken.
- Kussens en dekbedden uitwassen
- Ramen wassen
Conclusie
Hoelang kun je leven zonder te poetsen? Je overleeft gemakkelijk zonder schoon te maken. Afhankelijk natuurlijk van je fysieke of mentale gezondheid ligt het eraan hoe vatbaar je bent voor alle viezigheid. Het gemakkelijkste is om dagelijks gewoon een klein beetje toen, zoals het schema hierboven. Hierdoor hoef je nooit zoveel in één keer te doen en houd je meer tijd over voor de leuke dingen!