Terugverdientijd van je duurzame investering
De overstap naar een duurzamer huis is een belangrijke stap in strijd tegen klimaatverandering. Naast de voordelen voor het milieu, ben je natuurlijk ook nieuwsgierig naar de financiële aspecten en hoelang het duurt om je investering terug te verdienen. Natuurlijk verhoog je direct de waarde van je woning met een duurzame investering, maar er zijn ook andere factoren die de terugverdientijd kunnen beïnvloeden. In deze blog bespreken we de verschillende factoren die hierbij een rol spelen. We gaan dieper in op elk aspect, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over het verduurzamen van je woning.
Welke duurzame investering wil je kiezen?
De hoogte van je investering hangt af van de gekozen maatregelen. Isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp, de mogelijkheden zijn divers en de kosten variëren. Vloerisolatie kosten kunnen enkele duizenden euro's kosten, terwijl de aanschaf en installatie van een warmtepomp al snel oploopt tot tienduizenden euro's. Zonnepanelen zijn de laatste jaren een stuk goedkoper geworden, met prijzen rond de € 1.000 per paneel. Maak een gedegen plan en vergelijk offertes van verschillende installateurs om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Let daarbij niet alleen op de aanschafprijs, maar ook op de verwachte energiebesparing en de terugverdientijd.
Terugverdientijd van je duurzame investering door lagere energiekosten
Duurzame investeringen leiden tot lagere energielasten waardoor het niet lang hoeft te duren voordat je je investering terugverdient. De mate van besparing hangt af van de genomen maatregelen en je huidige energieverbruik. Door je energieverbruik te analyseren, bijvoorbeeld via een online tool of met behulp van een energieadviseur, kun je een betere inschatting maken van de terugverdientijd. Vloerisolatie kan je energieverbruik met wel 30% verminderen, terwijl een warmtepomp tot 70% kan besparen. Zonnepanelen wekken zelf elektriciteit op, waardoor je minder of zelfs geen stroom meer hoeft af te nemen van het net. Dit levert niet alleen een besparing op je energierekening op, maar vermindert ook je CO2-verbruik.
Financiële hulpmiddelen om je duurzame investering sneller terug te verdienen
De overheid stimuleert verduurzaming met diverse subsidies. Zo is er de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen, de subsidie voor zonnepanelen en de Investeringssubsidie Duurzame Energie voor warmtepompen. Deze subsidies kunnen de terugverdientijd van je duurzame investering aanzienlijk verkorten. Ook zijn er speciale rentetarieven voor duurzame leningen. Informeer daarom goed over de mogelijkheden in jouw regio. De website van de Rijksoverheid biedt een handig overzicht van alle subsidies en financieringsmogelijkheden.
Vergroot je rendabiliteit door stijgende energieprijzen
De energieprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen. Deze stijgende trend zet waarschijnlijk door. Dit maakt duurzame investeringen die je energieverbruik verlagen steeds rendabeler. Investeren in isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp kan je nu al duizenden euro's besparen op je energierekening. Op de lange termijn is de verwachting dat de energieprijzen nog verder zullen stijgen. Hierdoor is de terugverdientijd van je duurzame investering een stuk korter en steeds aantrekkelijker.
Minimaal onderhoud voor maximaal rendement
Duurzame installaties vergen doorgaans weinig onderhoud. Isolatiemateriaal gaat tientallen jaren mee, zonnepanelen hebben een minimaal onderhoud nodig en moderne warmtepompen zijn voorzien van slimme systemen die problemen vroegtijdig signaleren en oplossen. Houd wel rekening met periodieke controles en eventuele kleine reparaties. Zo is het belangrijk om de werking van je zonnepanelen jaarlijks te laten controleren en het filtersysteem van je warmtepomp periodiek te reinigen. Dit kan je natuurlijk zelf, waardoor het goedkoper is, maar wij adviseren je om hiervoor professionals in te schakelen. Zij weten wat ze doen, waardoor je langer plezier hebt van je duurzame investering.
Waarde verhoging van je woning door een duurzame investering
Zoals in de inleiding als verteld is, hoeft de terugverdientijd van je duurzame investering niet lang te duren. Een milieuvriendelijke woning is immers aantrekkelijker op de woningmarkt. Dit kan leiden to een waarde verhoging van je huis, wat de terugverdientijd verkort. Potentiële kopers zijn steeds meer bereid om te betalen voor een energiezuinige woning met een lagere CO2-uitstoot. Investeren in duurzaamheid is dus niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee op de korte termijn, maar kan ook een slimme investering zijn voor de toekomst.