Hoe lang duurt het om je woning milieuvriendelijk te maken?

23/04/2024
|
30
Waldo Taekema
Waldo Taekema
23/04/2024

Milieuvriendelijkheid is een hot topic geworden. Steeds meer mensen streven ernaar om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en een positieve impact op onze planeet te maken. Maar hoe pak je dit aan als het gaat om je eigen huis? In deze blog gaan we dieper in op de tijd die nodig is om je woning milieuvriendelijk te maken. Volgens het Nibud heb je de duurzame maatregelen binnen 4 tot 5 jaar terugverdient. Wel is dit afhankelijk of je eenvoudige aanpassingen maakt, of juist meer ingrijpende renovaties. In deze blog bieden we praktische tips om je op weg te helpen naar een groenere omgeving. Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar een duurzamer huis?

Waar begin je?

Je woning milieuvriendelijk maken? Zonder een duidelijk plan van aanpak gaat dat ontzettend lastig worden. Begin dan ook eerst te inventariseren welke ruimtes in de woning écht een verbetering nodig hebben. Het fijnste is om te beginnen met simpele aanpassingen. Heb je een oude koelkast? Waarschijnlijk slurpt die ontzettend veel stroom. Vervang die dan ook met een nieuwe, energiezuinige koelkast. Vooral in de keuken kun je veel winst boeken. Daar heb je namelijk veel elektronische apparaten staan. Zolang je iedere week een klein stapje zet ben je goed op weg. Er komen namelijk best wat kosten bij kijken. Wel je zou eventueel de oude spullen kunnen verkopen en bijvoorbeeld oude kabels inleveren. Heb je alle oude elektronische apparaten vervangen? Dan kan het nu bijvoorbeeld handig zijn om te kijken naar je water en gas verbruik. Op deze manier ben je goed op weg richting een groenere leefomgeving én een beter energielabel. Hoe dat precies werkt, lees je hieronder!

Uitleg over energielabels

Het energielabel geeft in één oogopslag aan hoe energiezuinig je huis is. Dit label varieert van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Het verkrijgen van een energielabel voor je woning is verplicht bij verkoop of verhuur. Maar hoe kom je aan zo'n label? Het proces is eenvoudig: je schakelt een gecertificeerd deskundige in, die je woning beoordeelt op verschillende aspecten zoals isolatie, verwarmingssysteem en ventilatie. Vervolgens ontvang je het energielabel, dat 10 jaar geldig is. Een energie- zuinig huis heeft vele voordelen, waaronder lagere energierekeningen en een lagere impact op het milieu. Daarnaast kan een woning met een hoog energielabel, ook voor een betere prijs verkocht worden.

Lees ook Hoelang gaat een keuken mee!

Aandachtspunten

Bij het energielabel wordt gekeken naar de volgende punten: de isolatie van zowel de gevels als daken, vloeren, ramen en buitendeuren. Daarnaast wordt ook genoteerd op welke manier het huis wordt verwarmd. En onder het kopje installaties kijkt men naar de verwarming, het warme water, zonneboiler, ventilatie, koeling en of er zonnepanelen aanwezig zijn. Ook wordt er gekeken naar de warmte behoeften in de wintermaanden, het risico op hoge temperaturen in de zomer en het aandeel aan hernieuwbare energie in de woning. Op dit alles worden minnetjes en plusjes gegeven, wat uiteindelijk een letter geeft.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor je minder afhankelijk wordt van het traditionele elektriciteitsnetwerk. Hierdoor kun je niet alleen besparen op je energierekening, maar ook je CO2-uitstoot verminderen. Bovendien zijn zonnepanelen een duurzame investering die de waarde van je huis kunnen verhogen. Het goede nieuws is dat je mogelijk in aanmerking komt voor subsidies of andere financiële voordelen van de overheid bij de aanschaf van zonnepanelen. Met zonnepanelen geniet je van lagere energiekosten, verminderde milieu-impact en een duurzamere toekomst voor jou en de komende generaties.

Hoe lang...  Hoelang moet ik mijn telefoon opladen?

Een warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, zoals de grond, lucht of het grondwater, en gebruikt deze om je huis te verwarmen. Hierdoor geniet je niet alleen van constante en comfortabele verwarming, maar verklein je ook je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Bovendien zijn warmtepompen energiezuinig en kunnen ze helpen om je energierekening te verlagen. Hoewel de initiële investering in een warmtepomp hoog kan zijn, zijn er verschillende subsidies en financiële voordelen beschikbaar om de kosten te verlagen!

Recent

Hoelang kan je stamboom zijn?

30/04/2024

Hoe lang duurt het om je belastingaangifte in te vullen?

30/04/2024

Hoelang gaat een keuken mee

29/04/2024

Hoe lang doe je met een vape

29/04/2024

Hoe lang brandt een gloeilamp?

27/04/2024

Meer in deze categorie

Hoelang gaat een keuken mee

|
,

Terugverdientijd van je duurzame investering

|

Hoe lang duurt het om zonnepanelen te installeren?

|

Hoe lang duurt een renovatie?

|
© Copyright Hoe lang 2024

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!