Hoe lang duurt een airco onderhoudssessie?

27/09/2023
|
77
Waldo Taekema
Waldo Taekema
27/09/2023

Airconditioning is voor veel mensen een must, vooral tijdens de warme zomers. Om ervoor te zorgen dat je airco goed werkt, is onderhoud regelmatig nodig. Een veel gestelde vraag die mensen vaak stellen is: "Hoelang duurt een airco-onderhoud thuis?" In deze blog beantwoorden wij die vraag.

We beantwoorden daarnaast nog meerdere vragen zoals hoe lang duurt het om een jacuzzi te verwarmen? Echter, gaan we vandaag dieper in op alle componenten die er toe doen bij een typische onderhoudsbeurt van je airco.

Onderhoudsduur

Een onderhoudsbeurt van je airco duurt normaal gesproken 1 à 2 uur, als alles naar behoren werkt. Het onderhouden van je airco is van belang, vooral als je energie wilt besparen. Een onderhoudsbeurt verlengt namelijk de levensduur van je airco. Zorg er dus voor dat je regelmatig een vakspecialist een onderhoudscontrole laat uitvoeren. In de meeste gevallen kun je ook onderhoudscontracten afsluiten.

De opbouw van een airco onderhoudssessie

Het is belangrijk om je airco regelmatig door een professional te laten controleren. Een onderhoudsbeurt van je airco bestaat uit een aantal onderdelen. Hieronder vertellen we je meer over de opbouw van een airco-onderhoudsbeurt. 

Inspectie

Het begint voornamelijk met een inspectie. Hierbij inspecteert een ervaren technicus je airco. Dit omvat het controleren van de condensor, verdampersspoel, de ventilatoren, de bedrading en andere vitale onderdelen van de airco. Tijdens de inspectie kijkt de technicus voornamelijk of alle airco onderdelen goed functioneren.

Reiniging

Vervuilde condensorspoelen of verdamperspoelen kunnen de efficiëntie van je airco verminderen. Tijdens het onderhoud worden deze spoelen grondig gecontroleerd en gereinigd.

Vervanging van filters

Het vervangen van filters is ook van essentieel belang om te waken voor een goede luchtkwaliteit. De vakspecialist zal deze filters controleren en vervangen indien dat nodig is. Vervuilde luchtfilters kunnen vaak ook leiden tot gezondheidsproblemen, allergieën en ademhalingsproblemen.

Smering

De smering van onderhoudsdelen wordt ook meegenomen in dit onderhoudsproces. Bewegende onderdelen, zoals ventilatorbladen, hebben smering nodig om soepel te kunnen blijven bewegen. Een goede smering van onderdelen verhoogt daarmee de economische levensduur van je airco.

Controle van koelvloeistofniveau

Het koelmiddel niveau van je airco wordt ook gecontroleerd. Indien nodig wordt deze ook per direct aangevuld door de airco technicus. Daarnaast zal de technicus ook kijken of elektrische bedrading goed en veilig zijn aangesloten  

De tijd die nodig is voor het onderhouden van een airco

De tijd van het onderhoud kan variëren, maar over het algemeen kun je verwachten dat een standaard onderhoudsbeurt 1 tot 2 uur kan duren. Als het wat langer duurt kan dit aan enkele factoren liggen. Denk aan de complexiteit van je airco, de staat van je airco etc.

Hoe vaak moet je een airco onderhouden?

Het wordt aangeraden om een airco minstens één keer per jaar te onderhouden. Het onderhoud van de airco kan het best plaatsvinden aan het begin van het warme seizoen. Dit zodat de airco optimaal werkt wanneer je hem het meest nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om je airco twee keer per jaar te onderhouden. Vooral als je de airco kunt gebruiken voor verkoeling en als verwarming. Over verwarming gesproken

Hoe lang...  Hoe lang is de wachtlijst voor een huurwoning?

Kijk daarom goed naar welk type airco je hebt en plan tijdig je onderhoudsbeurten in.

Meer blogs lezen? Lees hier meer over: Hoe lang duurt een badkamer verbouwing?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang gaat een slot mee?

|

Hoelang moet ik mijn telefoon opladen?

|
, ,

Hoe lang duurt een hypotheek aanvraag?

|
,

Hoe lang duurt het om te ontspullen?

|
, ,
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!