Hoe lang duurt het om een website op te bouwen?
Het bouwen van een website is essentieel voor elk bedrijf dat online goed vindbaar wil zijn. Vaak is het echter een complex proces waarbij verschillende stappen worden doorlopen. Deze stappen zijn afhankelijk van de omvang en de mogelijkheden van de website. Een veelgestelde vraag is dan ook ‘hoe lang duurt het om een website op te bouwen?’. Hier is echter geen concreet antwoord op, omdat er per situatie verschillende factoren meespelen. In deze blog bespreken we de belangrijkste onderdelen en stappen die de tijdsduur bepalen. Zo kunnen we een algemeen overzicht geven van de algemene tijdslijn bij het bouwen van een website.
De planning
Voordat er begonnen kan worden met het daadwerkelijk bouwen van een website, is een planning het belangrijkste. Denk als ondernemer dus goed na over wat je met de website wil bereiken en vooral wie je doelgroep is. Daarmee bepaal je welke functies de website moet hebben en hoe het er visueel uit moet zien. Deze fase noemen we een strategische planning en duurt gemiddeld één tot twee weken duren, afhankelijk van ieders visie. Als je bijvoorbeeld al lange tijd een bepaalde visie voor ogen hebt, zal dit proces snel verlopen. Als je daarentegen nog veel onderzoek moet doen naar concurrenten of je doelgroep, kan dit uiteraard wat langer duren.
Daarnaast is het tijdens deze fase ook belangrijk om contracten met externe partijen, zoals web ontwikkelaars, goed te onderhouden. Contractbeheer software van Pakta is een goed voorbeeld om te gebruiken voor het vastleggen van al deze contracten, deadlines en afspraken. Het gebruik van een betrouwbaar systeem als deze helpt om vertragingen te voorkomen.
Het ontwerp
Een van de belangrijkere fasen is het ontwerpproces. Je ideeën komen tijdens deze fase tot leven en geven je een beeld van hoe je website eruit komt te zien. Bedrijven werken dan ook vaak samen met een grafisch ontwerper of een webdesigner. Zij maken een ontwerp op basis van de strategische planning. Afhankelijk van de complexiteit van je plan, kan het ontwerpen van de website gemiddeld twee tot vier weken duren. Als we het bijvoorbeeld over een eenvoudig ontwerp spreken met slechts een paar pagina’s, kan dit proces snel gaan. Wil je echter een uitgebreide website met veel verschillende pagina’s met complexe elementen? Dan kan het ontwerp uiteraard wat langer duren. Houd er ook rekening mee dat er in deze fase tijd zal zitten in revisies.
Het ontwikkelen van de website
Zodra het ontwerp is goedgekeurd, kan de developer aan de slag met het ontwikkelen van de website. Dit is de belangrijkste fase van het proces en duurt dan ook het langst. Dit is uiteraard logisch omdat er veel programmeerwerk wordt uitgevoerd. De ontwikkelaar zal het ontwerp omzetten in een werkende website middels code zoals HTML, CSS en JavaScript. Het bouwen van een website met een CMS (contentmanagementsysteem) zoals WordPress of een ander platform, versnelt dit proces. De functies zijn dan namelijk al voorgebouwd. Echter kan het coderingsproces voor op maat gemaakt websites vier tot acht weken duren.
Inhoud creëren en integreren
Een website is niets zonder inhoud. Zodra de website technisch is gebouwd, kan deze worden gevuld met inhoud. Dit betekent dat er teksten moeten worden geschreven en andere content. De tijd die dit kost hangt wederom af van jouw wensen en de hoeveelheid inhoud en of je het uitbesteed aan een copywriter. Ook tijdens deze fase is het belangrijk om hier de tijd voor te nemen. De inhoud is bepalend voor de boodschap die je wilt overbrengen naar de doelgroep. Bovendien speelt SEO hierin een grote rol. De teksten moeten geoptimaliseerd worden zodat de website goed gevonden kan worden in zoekmachines zoals Google.
Testen en optimaliseren
Voordat de website live kan, moet deze getest worden. Dit houdt in dat de functionaliteit wordt gecontroleerd van knoppen, links en meer. Ook moet de website op verschillende apparaten en browsers worden getest. Zo ben je er zeker van dat alles goed functioneert, want niet alleen de prestatie op de telefoon is belangrijk, maar ook op andere toestellen. Afhankelijk van de grootte van de website kan de testfase één tot twee weken duren. Het is niet te vergeten om voor een goede gebruikservaring te zorgen.
De website gaat live
Nadat de website is getest, kan het eindelijk gelanceerd worden. Dit gebeurt meestal in één dag, maar vereist goede planning. Alle bestanden horen geüpload te worden naar de server en domeinen moeten worden gekoppeld. Ook moet je ervoor zorgen dat alles naar behoren werkt zodra de website live is.
Het bouwen van een website vereist dus veel tijd, geduld en precisie. Er is dus geen direct antwoord op de vraag ‘Hoe lang duurt het om een website op te bouwen?’. Elke fase kost tijd en het is belangrijk om geduldig te zijn om de beste resultaten te behalen!