Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

07/11/2023
|
24
Waldo Taekema
Waldo Taekema
07/11/2023

Heb jij een oude cv-ketel staan of heb je net een nieuwe ketel laten plaatsen? Dan is het belangrijk rekening te houden met de levensduur ervan. Een cv-ketel zorgt ervoor dat je huis lekker warm is en je gebruik kunt maken van warm water en de verwarming. Het zou eeuwig zonde zijn als deze kapot is en je in een kil en koud huis zit. Daarvoor hebben wij enkele tips om ervoor te zorgen dat jij de levensduur van je cv-ketel kunt verlengen.

Plaatsen van een cv-ketel

Helaas is het niet meer toegestaan op eigen houtje een cv-ketel te plaatsen. Hoe handig je ook bent en hoeveel kennis je ook hebt, het gevaar om een paar tapbouten te vergeten, ligt altijd op de loer. Hoewel dat nog niet zo het probleem is, kan het wel een probleem opleveren als je je controle krijgt.

Het plaatsen van een cv-ketel gebeurt vaak in een grotere ruimte waardoor er ook plek is voor onderhoud, reparatie en controle. De voornaamste reden waarom een cv-ketel vaak op de zolder is geplaatst, is omdat het vanaf hier makkelijker is de rookgasafvoer te vervangen, omdat deze direct door het dak heen gaat. Het nadeel hieraan is wel dat het wat langer duurt voordat je de beschikking hebt over warm water, omdat de afstand tussen de ketel en de tappunten groter is.

Het gevaar van een cv-ketel verkeerd aansluiten zit in een klein hoekje. Het kan niet alleen zorgen voor een gevaarlijke situatie in jouw huis, maar ook voor je buren. Door middel van slecht onderhoud of het verkeerd plaatsen, kunnen er rookgassen ontstaan. Deze gassen bevatten koolmonoxide. Dit is een giftig en onzichtbaar gas wat je tevens ook niet kunt ruiken. Dat bij een te hoge concentratie zelfs dodelijk kan zijn. Let daarom ook goed op of de ketel goed is geplaatst of dat er een lekkage is.

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

Levensduur van je cv-ketel verlengen

Een gemiddelde cv-ketel gaat tegen de 15 jaar mee. Hierbij heb je natuurlijk ketels die langer meegaan, maar ook ketels die een korte levensduur hebben. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je cv-ketel, hebben wij enkele handige tips voor je uitgewerkt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Onderhoud: het onderhouden van je cv-ketel is misschien wel het belangrijkste dat je kunt doen. Laat dit wel voor een gecertificeerde onderhoudsmonteur doen en ga hier niet zelf mee aan de slag. Een foutje is snel gemaakt en als dit slecht uitpakt, is de kans dat het je veel geld gaat kosten.
  • Ontluchten: een oplossing die je wel zelf kunt toepassen is eens in de zoveel tijd periodiek het ontluchten van je radiatoren. Zo haal je de overtollige lucht eruit, zo zit er weer alleen water in.
  • Een vuilafscheider plaatsen: doordat de ketel continu bezig is met het rondpompen van water in je cv-installatie, komen er vuil- en roestdeeltjes in het water terecht. Het zou hierdoor kunnen gebeuren dat je cv-ketel vastloopt. Een handige oplossing hiervoor kan zijn om een vuilafscheider te plaatsen. Deze filter scheidt alle vuile deeltjes van je water. Voor het juist vastzetten van deze afscheider kun je een boorbuis gebruiken. Zo weet je zeker dat je hem meteen goed vastzet.
Hoe lang...  Hoe lang duurt het voordat zonnepanelen elektriciteit gaan genereren?

Langer plezier van je cv-ketel

Natuurlijk kunnen er ook gebeurtenissen plaatsvinden waar je zelf geen invloed op hebt. Er kan natuurlijk al snel iets fout gaan of kapot springen. Hier heeft helaas niemand invloed op. Je kunt de kans wel aanzienlijk verminderen door om de zoveel tijd een controle uit te laten voeren. Wij hopen dan ook dat je iets hebt gehad aan de tips die we je hebben gegeven.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan hier hoelang het duurt om een dj te worden.

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is de A2?

|
,

Hoe lang duurt het om DJ te worden

|

Hoe lang duurt het voordat gepersonaliseerde campagnes werken?

|

Hoe lang zit je op school?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!