Hoe lang is een guppy zwanger?

04/03/2023
|
364
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
04/03/2023

Guppy’s is een mooie en interessant vissoort. Het is namelijk een van de weinige vissoorten die zich kunnen voortplanten zonder dat er een interne bevruchting moet plaatsvinden. Bij guppy’s vindt er namelijk een externe bevruchting plaats. Deze wordt alsnog gedaan door de eitjes van een mannelijke guppy. Maar hoe lang een guppy zwanger is? Dat en veel meer andere dingen over de zwangerschap van een guppy vertellen we in deze blog!

Hoe lang is de draagtijd van guppy’s?

De draagtijd van een guppy is ongeveer vier tot zes weken. Tijdens een zwangerschap worden er 20 tot 50 guppy’s gebaard. Bij uitzonderlijke gevallen zijn dit er zelfs 200(!!). Een bevalling van een guppy duurt zo’n 2 tot 6 uur. Dit is voor een groot deel afhankelijk van het aantal guppy’s dat er geboren gaan worden.

Een zwangere guppy kun je aan een aantal dingen herkennen. Zo heeft een zwangere guppy een dikkere buik. Ook wordt de drachtvlek van een vrouwelijke guppy tijdens een zwangerschap donkerder. Bij een guppy die hoogzwanger is, zie je vaak hele kleine puntjes op de drachtvlek zitten. Dit zijn namelijk de oogjes van de kleine guppy’s die nog geboren moeten worden. Heb je zelf guppy’s? Dan kun je een zwangerschap herkennen aan de verminderde eetlust van een guppy. Doordat haar buik vol zit met kleine guppy’s is er niet meer veel ruimte over voor eten.

De bevalling van een guppy

De bevalling van een guppy kan twee tot zes uur duren. Dit is voornamelijk afhankelijk van het aantal guppy’s dat geboren moet worden. In uitzonderlijke gevallen worden de guppy’s verspreid over een aantal dagen geboren. De pasgeboren guppy’s dragen allemaal een dooierzakje met zich mee. Deze is te herkennen aan de oranje of gelige kleur aan de onderkant van de buik. Hier kan de guppy na de geboorte nog voedingsstoffen uithalen. Meestal worden de baby guppy’s apart genomen van alle andere guppy’s. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat ze baby’s elke twee tot drie uur eten krijgen. Daarnaast krijgen de guppy’s zo te maken met minder stress.

Voorbeelden van voeding dat goed is voor een zwangere guppy of baby guppy’s, zijn: watervlooien, bloedwormen, pekelkreeftjes of erwten. In deze voeding zit namelijk veel eiwitten, waardoor een guppy sneller groter en sterker wordt. Vooral wanneer je guppy’s doet kweken, is dit erg belangrijk.

Hoe wordt een guppy zwanger?

Zoals we eerder al hadden benoemd, zijn guppy’s een van de weinige vissoorten die zich kunnen voortplanten met een externe bevruchting. Mannelijke guppy’s doen dit met hun gonopodium. Dit is een “uitsteeksel” aan de onderkant van een guppy bij de vin. Hiermee bevrucht het mannetje de vrouwelijke guppy. De eitjes van de man komen terecht in de drachtvlek van het vrouwtje. Dit is een zwarte vlek die te zien is aan de zijkant van de vrouwelijke guppy. Het bevruchten van een vrouwtje kan al binnen één tot twee seconden worden gedaan.

Wil je meer weten over de draagtijd van verschillende diersoorten? In een andere blog vertellen we meer over de zwangerschap van een koe. Ook vertellen we hier hoe lang de zwangerschap van een garnaal duurt.

Hoe lang...  Hoe lang is een neushoorn zwanger?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is een olifant zwanger?

|
,

Hoe lang zijn garnalen zwanger?

|

Hoe lang is een aap zwanger?

|

Hoe lang is een giraf zwanger?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!