Hoe lang is een koe zwanger?

04/03/2023
|
279
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
04/03/2023

Bijna elk dier heeft een andere draagtijd. De een is maar een paar weken zwanger, terwijl een ander dier bijna een jaar zwanger is. Een voorbeeld daarvan is de koe. Een koe is namelijk ongeveer negen tot tien maanden zwanger. Hoe lang een koe zwanger is en hoe de zwangerschap van een koe eruit ziet, zullen we in deze blog verder toelichten!

kalfje

De draagtijd van een koe

Zoals we eerder al hadden benoemd, is een koe negen tot tien maanden drachtig. Dit kan per ras verschillen. Tijdens deze maanden zal een eicel groeien tot een klein kalfje. Na twee maanden is een kalfje in de buik van een koe al gegroeid naar een grootte van 8 centimeter. Meestal is het zo dat een koe één kalfje krijgt. Het is echt uitzonderlijk als het er meerdere tegelijk zijn.

Dat een koe zwanger is, zie je vaak pas na een paar maanden. Wanneer een koe drachtig is, gedragen ze zich ook niet veel anders dan normaal. Pas rond de laatste twee maanden van de zwangerschap, kun je zien dat een koe dikker zal worden of een rondere buik krijgt. Dit is voornamelijk te zien aan de rechterkant van het lijf, omdat daar het kalf ligt.

Wil je meer weten over de zwangerschap van een konijn? Daar vertellen we in deze blog meer over!

De bevalling van een koe

Wanneer een koe op het punt staat om te bevallen, zal het dier zich onrustig gedragen. Dit komt omdat een koe te maken krijgt met weeën. De bevalling van een koe duurt meestal een paar uur en komt vanzelf op gang. Een koe gaat bij een bevalling dan ook uit zichzelf liggen. Bij het persen komen altijd eerst de pootjes van het kalfje en daarna het kopje en de rest van het lijf. Als het kalfje geboren is, zal de moeder koe het kalf gaan aflikken, ook wel schoonmaken. Hier helpt een boer meestal ook mee. Het kalfje wordt liggend geboren, maar kan in de meeste gevallen al binnen één uur op haar pootjes staan.

De zwangerschap van een koe

De meeste koeien in Nederland worden geïnsemineerd. Dit betekent dat er bij een koe zaadcellen worden ingespoten, deze zaadcellen worden dan bevrucht. Dit wordt gedaan wanneer een koe tochtig, ook wel vruchtbaar, is. Een vruchtbare koe is meestal actiever of luidruchtiger dan een normale koe. In de meeste gevallen komt het dus niet voor dat een koe daadwerkelijk in contact komt met een stier. Een inseminatie wordt door een boer of veearts gedaan. Een koe kan voor het eerst zwanger worden vanaf een leeftijd van ongeveer twee jaar. Een zwangere koe wordt ook wel drachtig genoemd.  

Na de draagtijd van een koe

Als het kalfje geboren is, krijgt het melk van zijn moeder. Desondanks wordt het kalfje wel gescheiden van de moeder. Dit wordt gedaan omdat de kans groot is dat het kalfje bij alle andere koeien infecties krijgt of vertrapt wordt. De eerste weken krijgen de kalfjes dan ook een eigen ruimte. Na twee weken de kalfjes bij de rest van de koeien gezet worden. Een kalfje weegt bij de geboorte tussen de 25 en 35 kilo, dit zal gedurende het eerste levensjaar toenemen tot 300 kilo.

Hoe lang...  Hoe lang is een giraf zwanger?

Wil je ook weten hoe lang andere dieren zwanger zijn? lees dan ook:
Hoelang is een konijn zwanger?
Hoelang is een Guppy zwanger?
Hoe lang is een paard zwanger?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is een olifant zwanger?

|
,

Hoe lang zijn garnalen zwanger?

|

Hoe lang is een aap zwanger?

|

Hoe lang is een giraf zwanger?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!