Hoe lang moet je uitwerken na ontslag?

09/05/2023
|
141
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
09/05/2023

Het is begrijpelijk dat je na ontslag wilt weten hoe lang je moet uitwerken. Het antwoord hierop is echter niet zo eenduidig, omdat het afhangt van verschillende factoren, zoals je arbeidscontract, cao en de reden van ontslag. In deze blog gaan we alles langs.

Wil je weten hoe lang het duurt om een nieuwe medewerker te vinden? Lees dan nu onze blog hierover!

Als je ontslag neemt met een vast contract

Als je een vast contract hebt, dan heb je altijd een opzegtermijn van 1 maand. Dus je moet 1 maand van te voren ontslag nemen. Dus als je 1 december uit dienst wilt dan moet je op 1 november je ontslag indienen. In je contract mag je ook een langere opzegtermijn hanteren, als je dit doet dan moet de opzegtermijn van de werkgever 2 keer zo lang zijn.

Als je ontslag neemt met een tijdelijk contract

Als je een contract hebt voor een onbepaalde tijd dan eindigt het contract op de afgesproken datum. Je hebt dus geen opzegtermijn. Je mag wel met je werkgever afspreken dat het contract eerder opgezegd mag worden. Dit moet je dan wel in het contract laten zetten.

Als je in de proeftijd zit dan mag je per direct ontslag nemen.

Ontslagen worden met een vast contract

Als je een contract hebt voor onbepaalde tijd hebt dan moet de werkgever zich houden aan een bepaalde opzegtermijn die af hangt van hoe lang je in dienst bent geweest. Als je minder dan 5 jaar in dienst bent geweest dan is de opzegtermijn 1 maand. Als je 5 tot 10 jaar in dienst bent geweest dan is deze termijn 2 maanden. Heb je tussen de 10 en 15 jaar gewerkt voor het bedrijf dan is de opzeg termijn 3 maanden. En als je langer dan 15 jaar voor een bedrijf hebt gewerkt dan is deze termijn 4 maanden. Vanaf jouw AOW leeftijd heet de werkgever standaard een opzegtermijn van 1 maand

Opzegtermijn tijdelijk contract

Als je werkgever jouw contract wilt opzeggen dan moet hij wachten totdat de afgesproken einddatum bereikt is. Het contract kan eerder afgesloten worden als dit in het contract is gezet.

Als je nog in de proeftijd zit dan is er geen opzegtermijn.

Opzegtermijn ontslag op staande voet

Om dringende redenen mag je op staande voet ontslagen worden. In dit geval wordt het contract per direct beëindigd.

In het kort

Kortom, hoe lang je moet uitwerken na ontslag is afhankelijk van verschillende factoren en kan variëren van één maand tot maximaal vier maanden. Het is daarom verstandig om je arbeidscontract en cao goed te raadplegen en eventueel juridisch advies in te winnen om te bepalen wat voor jou van toepassing is.

Wil jij meer weten over de voordelen van geavanceerde VIB software? Lees dan nu het volgende artikel dat je informeert over VIB software!

Hoe lang...  Hoe lang duurt ramen wassen?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is de A2?

|
,

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

|

Hoe lang duurt het om DJ te worden

|

Hoe lang duurt het voordat gepersonaliseerde campagnes werken?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!