Hoe lang is een olifant zwanger?

14/07/2023
|
154
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
14/07/2023

De draagtijd van een olifant duurt gemiddeld 18 tot 22 maanden, een heel stuk langer dan bij ons mensen! Maar hoe kan het dat deze grote beesten, die nooit wat vergeten, zo lang zwanger zijn? Een lange 680 dagen kost het voor een olifant om een baby op de wereld te zetten. Een onderzoek door The Royal Society Publishing wijst uit dat dit nodig is om baby’s te baren die slim genoeg zijn om te overleven (Lueders, et al., 2012)!

Welk dier is het langst zwanger?

Dat raad je natuurlijk al, dat is de olifant met 18 tot 22 maanden! Een olifant heeft zo een lange draagtijd voor de volgende reden: olifanten hebben vanaf de geboorte direct een hoog intellect nodig om te overleven. Onderzoekster professor Imke Lüders zegt het volgende hier over: “Olifanten zijn erg sociale zoogdieren. De hersenen hebben ze nodig om van bij hun geboorte de soms complexe sociale structuur van een kudde te begrijpen", zegt professor Imke Lüders. Bovendien kunnen ze door die hersenen ook hun handige slurf gebruiken om te eten.” (Lueders, et al., 2012). Het kalfje krijgt dus direct de toolbox om te overleven in een kudde!

hoe lang is een olifant zwanger

Dit is ook een direct resultaat van evolutie. De olifanten die deze eigenschappen door de honderden jaren heen niet hadden, overleefden simpelweg niet. Waar we vroeger vrijwel niets wisten over waarom de draagtijd van een olifant zo lang duurde, kunnen onderzoekers tegenwoordig via geavanceerde ultrasone technieken veel meer informatie vergaren. Hierdoor hebben ze nog een andere conclusie kunnen trekken, namelijk: de draagtijd van een olifant duurt ook zo lang door de corpus lutea.

De corpus lutea is de wetenschappelijke benaming voor tijdelijke klieren die, tijdens de zwangerschap, te vinden zijn op een aantal eierstokken van de olifant. Die klieren zijn heel erg belangrijk. Deze geven namelijk een hormoon af tijdens de zwangerschap van de olifant genaamd ‘progesteron’. Dit hormoon zorgt er voor dat de baby in de eerste levensfase kan overleven. Hoewel menselijke vrouwen dit hormoon ook in hun lichaam hebben tijdens de zwangerschap, is deze bij olifanten vele malen sterker. Ze hebben immers vijf keer zo veel klieren.

draagtijd olifant

De geboorte van een olifant

Tijdens de bevalling ligt de olifant op haar zij. Andere vrouwtjesolifanten staan dan er omheen om de olifant te beschermen. Het kalf komt eerst met de voorpoten en dan de slurf. Direct na de geboorte kan een kalf op haar benen staan. Het kalf weegt meestal tussen de 80 en 115 kilo. De andere kuddeleden begroeten het kalf met aanrakingen of trompettende geluiden. Het kalf blijft voor een langere tijd dicht bij de moeder en wordt beschermd door de kudde. Andere vrouwtjesolifanten helpen dan ook met het opvoeden.

Welk dier is het kortst zwanger?

Hoewel de giraffen een mooie nummer twee zijn op draagtijd, met een totaal van 15 maanden, is er ook een dier wat het wel heel makkelijk heeft. Dit is de goudhamster! De goudhamster bevalt namelijk al 16 dagen na de bevruchting. Benieuwd naar hoe lang een koe zwanger is? Dat zie je hier!

Hoe lang...  Hoe lang heb je last van de gevolgen van werken met asbest?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is de A2?

|
,

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

|

Hoe lang duurt het om DJ te worden

|

Hoe lang duurt het voordat gepersonaliseerde campagnes werken?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!