Hoe lang is een giraf zwanger?

05/05/2023
|
237
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
05/05/2023

Een van de fascinerende dieren op onze planeet is de giraf. Met zijn lange nek en benen is de giraf een indrukwekkend beest dat bekend staat om zijn elegante verschijning en unieke kenmerken. Maar hoe lang is een giraf zwanger? Dat en veel meer andere dingen over de zwangerschap van een giraf vertellen we in deze blog!

Hoelang is de draagtijd van een giraf?

Schrik niet, maar de zwangerschap van een giraf duurt ongeveer 15 maanden. Dit is een lange tijd in vergelijking met andere zoogdieren, zoals wij mensen, die ongeveer 9 maanden zwanger zijn. Sta er dus maar even bij stil dat giraffen bijna twee keer zo lang drachtig zijn als mensen.

giraf zwanger

Waarom zo lang?

Goede vraag! Het lange draagproces van giraffen is van groot belang voor de ontwikkeling van hun nakomelingen. Tijdens deze periode ondergaan giraffen verschillende fysieke en hormonale veranderingen om ervoor te zorgen dat hun baby's gezond en sterk worden geboren. Dit omvat de ontwikkeling van een zeer uitgebreid placentair bloedvatsysteem, dat voedingsstoffen en zuurstof naar de zich ontwikkelende foetus transporteert en afvalproducten afvoert.

Naarmate de zwangerschap vordert, begint de buik van de giraf te groeien en wordt de foetus steeds groter en zwaarder. Giraffen krijgen doorgaans één jong per keer, dat ongeveer 45 tot 68 kg weegt bij de geboorte en ongeveer 1,8 meter lang is. Dit betekent dat het jong al goed ontwikkeld is en klaar is om buiten de baarmoeder te leven.

De bevalling van een giraf

De bevalling van een giraf is een intens proces dat ongeveer 2 uur kan duren, vanaf het begin van de weeën tot de geboorte van het jong. Tijdens de bevalling staat de moeder vaak stil of beweegt ze langzaam rond, terwijl ze met haar staart zwaait om de bevalling te vergemakkelijken. Het jong wordt geboren met de voorpoten en nek naar voren gericht, zodat het direct kan ademen en zichzelf kan bevrijden uit het vruchtvlies. Na de geboorte blijft het jong dicht bij zijn moeder terwijl het opstaat en probeert te leren staan en lopen.

De zorg voor het jong na de bevalling

Na de bevalling blijft de girafmoeder bij haar jong en zorgt voor het jong door het te voeden met moedermelk en het te beschermen tegen roofdieren. De jongen blijven bij hun moeder tot ze ongeveer 18 maanden oud zijn en zijn dan klaar om onafhankelijk te leven.

Wil je meer weten over draagtijd van dieren? Lees ook: Hoe lang is een guppy zwanger? , Hoe lang is een aap zwanger? Of Hoe lang is een paard zwanger?

Hoe lang...  Hoe lang is een koe zwanger?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is een olifant zwanger?

|
,

Hoe lang zijn garnalen zwanger?

|

Hoe lang is een aap zwanger?

|

Hoe lang is een neushoorn zwanger?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!