Hoe lang wordt de vlag uitgehangen?

18/12/2022
|
157
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
18/12/2022

het uithangen van een vlag is een serieuze zaak. Zodra dit bij een rijksgebouw gebeurt, moet er zelfs aan een zogeheten vlaggeninstructie worden voldaan. Deze is instructie is namelijk bedoeld om te voorkomen dat de uitgehangen vlag niet aan het protocol voldoet. Deze protocollen hangen weer af van de gebruiken, gewoontes en regels van het betreffende land. Je kunt dus eigenlijk niet zomaar lukraak een vlag uithangen. Bij ons in Nederland wordt vlag bijvoorbeeld doorgaans uitgehangen op nationale feestdagen als Koningsdag, Bevrijdingsdag en soortgelijke speciale datums. In principe mag je de vlag zo lang als je zelf wilt uithangen. Bij ons zijn hier geen speciale regels voor, maar daar over meer in deze blog!

Wat is een vlaggeninstructie

Zoals we eerder al kort hebben benoemd, is de vlaggeninstructie een richtlijn opgesteld door de Nederlandse overheid omtrent het uithangen van een vlag bij een rijksgebouw. Eén van deze richtlijnen stelt bijvoorbeeld dat de vlaggen uitgehangen moeten worden met vlaggenmasten op de meest zichtbare plaatsen. Daarnaast dient de vlag ook niet hoger dan de top van mast gehangen te worden. Tot slot is er ook een richtlijn dat de vlag enkel mag worden uitgehangen als er voldoende wind staat om de vlag te laten wapperen. Maar nogmaals, dit zijn enkel richtlijnen en met name de protocollen van het land van de betreffende vlag gelden als absoluut.

Wat zijn de gebruiken?

Ieder land heeft doorgaans andere gebruiken bij het uithangen van de vlag, maar zal ieder land deze op hun eigen nationale feestdagen doorgaans uithangen. Denk hierbij aan de dag waarop de nationale vlag is ingevoerd, of zoals bij ons op Koningsdag. Daarnaast zijn ook nationale gedenk- en jaardagen gebruikelijke momenten voor een land om de vlag uit te hangen. Een concreet antwoord is er dus eigenlijk niet en hangt het met name van het land van de vlag af wat de gebruiken zijn.

Zijn er specifieke regels binnen Nederland?

In het kort: nee. Nederland heeft geen specifieke wet- of regelgeving omtrent het uithangen van de vlag. Gelukkig maar, want dan zou onze vrijheid van meningsuiting omtrent de Boeren protesten toch wel in gevaar lopen. In ons land mag je altijd een vlag uithangen en deze mag zolang blijven hangen als dat je zelf wilt.

Wanneer hangen wij de vlag uit?

Bij ons zijn er specifieke datums waarop wij de vlag uithangen. Enkele van deze datums zijn:

  • Koningsdag
  • 4 en 5 mei
  • Hemelvaartsdag
  • Prinsjesdag

Nu weet jij niet alleen precies hoe lang, maar ook hoe je een vlag kunt uithangen.

Lees ook: Hoelang mag een rijbewijs verlopen zijn en hoe lang kun je met meubels doen.

Hoe lang...  Hoe lang duurt het om een nieuwe werknemer te vinden?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is de A2?

|
,

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

|

Hoe lang duurt het om DJ te worden

|

Hoe lang duurt het voordat gepersonaliseerde campagnes werken?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!