Hoelang mag je rijbewijs verlopen zijn?

24/10/2022
|
1279
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
24/10/2022

Zoals je misschien al wist, staat er een verloopdatum op je rijbewijs. In sommige gevallen is het echter niet duidelijk wanneer een rijbewijs nou precies verloopt en wat je dan moet doen. Wij leggen je precies uit wat je moet doen als je voor het theorie examen gaat leren en binnenkort je rijbewijs zal mogen ophalen!

Hoe lang zijn rijbewijzen überhaupt geldig?

Allereerst zitten er verschillende verloopdata aan rijbewijzen. Rijbewijzen in de categorieën A en B zijn in de meeste gevallen 10 jaar geldig. Voor het rijbewijs voor vrachtauto’s en bussen (categorie D) is dat 5 jaar. Voor de doorsnee automobilist met rijbewijs B kun je eenvoudig je rijbewijs verlengen. Heb je te maken met een medische aandoening of ben je boven de 75 jaar? Dan heb je speciale verklaringen nodig wanneer je je rijbewijs gaat verlengen. Voor mensen boven de 35 jaar is dat bijvoorbeeld de Verklaring van Geschiktheid. Ben je boven de 65 jaar, dan wordt je rijbewijs verlengd tot je 75 bent. Vanaf je 70e kun je nog maar een rijbewijs voor 5 jaar krijgen.

rijbewijs

Wat gebeurt er als je rijbewijs verlopen is?

Zoals we al aangaven is de situatie voor iedereen verschillend. Moet je nog het een en ander regelen voordat je je rijbewijs kunt verlengen, dan is het vaak handig om daar ruim voor de verloopdatum mee te beginnen. Het kan namelijk een tijdje duren voordat je arts jouw medische verklaring heeft ondertekend en er eventuele testen worden afgenomen. Heb je hier niet mee te maken, maar is je rijbewijs in middels verlopen? Dan mag je eigenlijk niet meer rijden. Als de politie namelijk vraagt naar jouw rijbewijs, mogen ze een boete opleggen. Ook ben je op het moment dat je rijbewijs is verlopen, niet meer verzekerd. Wij raden je dan ook aan om altijd oplettend te zijn op het aflopen van belangrijke documenten zoals paspoort, ID-bewijs en rijbewijs.

Rijbewijs vervangen?

Het verlopen van je rijbewijs is natuurlijk de belangrijkste reden om deze te verlengen en een nieuwe pas aan te vragen. Er zijn echter ook situaties waarin je de pas moet vervangen, ook al is je rijbewijs bijvoorbeeld nog geldig. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van categorie-uitbreiding. Had je voorheen alleen een B-rijbewijs en nu ook je C-rijbewijs? Dan komt dat ook op je pasje te staan. Ook wanneer je pasje niet meer leesbaar is, moet je een nieuwe aanvragen. Vond je dit artikel leuk? Lees dan over hoe lang meubels meegaan.

Hoe lang...  Hoelang duurt het om volledig te ontspannen

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is de A2?

|
,

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

|

Hoe lang duurt het om DJ te worden

|

Hoe lang duurt het voordat gepersonaliseerde campagnes werken?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!