Hoe lang moet je in een ijsbad zitten om resultaat te merken?

19/06/2023
|
122
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
19/06/2023

Wanneer je denkt aan een ijsbad, kun je al het misschien snel (ijs) koud krijgen. Het is geen activiteit die je direct zou ondernemen, misschien zelfs niet eens in de zomer. Maar wat is eigenlijk het nut van het nemen van een ijsbad en hoe snel kun je resultaat verwachten? In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten. Dus lees verder zonder dat de koude rillingen je bevangen.

Waarom een ijsbad nemen?

Bij pijn en zwellingen wordt vaak gekoeld als een gebruikelijke aanpak. Dit geldt ook voor ijsbaden, waar je daadwerkelijk wordt gekoeld. De vermindering van pijn en zwelling komt doordat de bloedvaten samentrekken, wat de ontstekingsprocessen in de spieren remt. Dit heeft verschillende effecten op het lichaam, waaronder een versnelde hartslag, een stijging van de bloeddruk, toename van spierspanning en versnelde ademhaling. Het is een hele reeks. Als je precies wilt weten hoe dit proces werkt, kun je de Wim Hof ijsbad workshop volgen. Dus, voor degenen die graag pijn willen verminderen, kan het nemen van een ijsbad echt helpen!

Wanneer te gebruiken

Het komt vaak voor bij topsporters: het nemen van een ijsbad na een intense training. Idealiter zou je dit doen na de training, maar het is ook mogelijk om ervoor te kiezen dit vóór de training te doen, hoewel dat niet direct voor de hand ligt. De duur van het verblijf in het ijsbad varieert meestal tussen maximaal 10 tot 15 minuten. Dit lijkt misschien lang, maar uiteindelijk zal het je ten goede komen. De minst plezierige dingen om te doen zijn vaak het meest nuttigst.

Manieren voor ijsbaden

Een ijsbad associeer je waarschijnlijk met een badkuip, en dat is begrijpelijk. Toch zijn er ook andere manieren om je lichaam volledig te laten afkoelen en te herstellen. Een alternatieve optie is het gebruik van een container. Dit kan misschien wat ongebruikelijk klinken, maar je kunt een container schoonmaken of zelfs een speciale ijsbadcontainer aanschaffen. Daarnaast zijn ijskoude rivieren of meren een andere mogelijkheid om van een ijsbad te profiteren, net als een grote emmer of ton waar je grote ijsblokken in kunt doen.

Wanneer merk je effect?

Het is moeilijk om precies te zeggen wanneer je de effecten van een ijsbad zult merken, omdat het zo sterk verschilt van persoon tot persoon. Je kunt echter meestal snelle resultaten verwachten, zowel op korte als op lange termijn. 

Korte termijn

Direct na het ijsbad merk je een vermindering van spierpijn en ontstekingen. Koud water vernauwt de bloedvaten, vermindert de doorbloeding en vermindert zwelling en pijn.

Lange termijn

Op de lange termijn kan regelmatig gebruik van een ijsbad je helpen sneller te herstellen na een zware training. Het bevordert spierherstel, verbetert de bloedcirculatie en versnelt de afvoer van afvalstoffen. Dit vertaalt zich uiteindelijk in betere prestaties en minder kans op blessures. 

Meer blogs lezen op onze website? Bekijk ook hoe lang sportvasten duurt en hoe lang het duurt om volledig te ontspannen.

Hoe lang...  Hoe lang is je theorie geldig?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

|
,

Hoelang moet ik mijn telefoon opladen?

|
, ,

Hoe lang duurt het zetten van nagels?

|

Hoe lang heeft alcohol effect op je spieren?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!