Hoe lang is een schaap zwanger?

25/03/2023
|
431
Waldo Taekema
Waldo Taekema
25/03/2023

Het is voorjaar en je ziet een kudde met schapen in de wei staan. In de grote kudde met schapen staan ook een aantal lammetjes. Super schattig natuurlijk! Maar weet jij eigenlijk iets over zwangerschap van een schaap en de geboorte van een lammetje? Na het lezen van deze blog wel! In deze blog gaan wij jou namelijk alles vertellen over de zwangerschap van een schaap. Hoe lang is een schaap zwanger en hoe ziet de geboorte van een lammetje eruit? Dat en veel meer vertellen we jou hieronder!

Hoe lang is een schaap zwanger?

Een schaap is ongeveer 145 dagen zwanger. Maar dit kan ook per schaap verschillen, zo kunnen er al vanaf dag 137-138 lammetjes geboren worden. Ook kan de zwangerschap tot 152 dagen duren. Dit is veel minder lang dat de zwangerschap van een koe. Schapen krijgen gemiddeld 1 tot 5 lammetjes wanneer ze zwanger zijn. Bij jongere schapen is dit meestal minder dan bij schapen die al iets ouder zijn. De meeste schapen bevallen in het voorjaar, dit heeft de maken met de jaarlijkse draagtijd van schapen.

hoe lang is een schaap zwanger

Hoe veel keer per jaar bevalt een schaap?

Een schap bevalt één keer per jaar. Tijdens de bronstijd worden de meeste schapen gedekt door een ram. De bronstijd loopt van augustus tot december en is de tijd de vrouwelijke schaap, ook wel ooi genoemd, het vruchtbaarst is. De cyclus van een ooi herhaalt zicht iedere 17 dagen. Dit gebeurt totdat ze zwanger is. De vrouwelijke schaap is al geslachtsrijp vanaf 6 maanden oud. Pas vanaf 8 maanden is een schaap daadwerkelijk geschikt om te worden gedekt. Een ram dekt gemiddeld zo’n 25 tot 30 ooien. Een oudere ram kan er zelfs 35 tot 40 dekken.

De geboorte van een lammetjes

De geboorte van een lammetje duurt meestal een aantal uur. Deze geboorte begint met de ontsluitingsfase, tijdens deze fase komt langzaam de geboorteblaas uit het vrouwelijke schaap. Zo is er namelijk genoeg ruimte om het lammetje geboren te laten worden. Vervolgens begint te uitdrijvingsfase, in deze fase wordt daadwerkelijk het lammetje geboren. De meeste schapen doen dit in een liggende houding. Tijdens de geboorte komen eerst de voorpootjes, het hoofdje en dan het lichaam en de achterkant van het lammetje. Wanneer het lammetje geboren is, komt nog de nageboorte. Hier komen de laatst resten van de baarmoeder uit de schaap.

Het verzorgen van een lammetje

hoe lang is een schaap zwanger

Over het algemeen gaat de zwangerschap van een schaap en de geboorte van een lammetje vanzelf. Tijdens en vlak na de geboorte is het alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat het lammetje goed warm blijft. Dit kan worden gedaan door een warmtelamp te gebruiken. Na de geboorte krijgt het lammetje voor de eerste periode melk van de moeder. Dit is belangrijk aangezien hier onmisbare voedingsstoffen inzitten. Gedurende de eerste 10 weken na de geboorte zal een lammetje ook alleen maar melk drinken. Na deze 10 weken kan er langzaam worden overgestapt naar wat hooi of kleine brokjes.

Ben je ook benieuwd naar hoe de geboorte van een veulen eruit ziet? Wij vertellen er hier meer over!

Hoe lang...  Hoe lang gaan edelstenen mee?

Recent

Hoe lang gaat een schuifpui mee?

19/07/2024

Hoe lang is het vliegen naar Bonaire?

12/07/2024

Hoe lang gaat een tapijt mee?

08/07/2024

Hoe lang is een darm?

04/07/2024

Hoe lang blijven digitale bestanden online?

04/07/2024

Meer in deze categorie

Hoelang duurt het wespenseizoen?

|

Hoe lang leven mieren?

|

Hoe lang blijft een welpje bij zijn ouders?

|

Hoe lang is een olifant zwanger?

|
,
© Copyright Hoe lang 2024

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!