Hoe lang kan een mens zich focussen?

05/12/2022
|
269
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
05/12/2022

Een goede concentratie is uiterst belangrijk om succesvol te zijn. Het maken van to-do lijsten, tijdschema’s en het bijhouden van een agenda zijn allemaal goede manieren om je te helpen je concentratie en focus erbij te ouden. Er zijn ook nog andere nuttige manieren om je focus te verbeteren, zoals het beoefenen van mindfulness. Maar hoe lang kan een mens zich focussen?

De aandacht span van iedereen is verschillend, toch heeft onderzoek aangetoond dat een gemiddeld volwassen persoon zich slechts 15 tot 20 minuten op een taak kan concentreren. Dit betekent dat de meeste van ons moeite hebben om zich gedurende een langere tijd te concentreren.

Welke factoren hebben invloed op onze concentratie?

Het kan soms lijken alsof onze concentratie van alle kanten wordt aangevallen. Sommige dagen krijgen we het gewoon niet geregeld om de concentratie erbij te houden. Externe factoren kunnen echter ook een grote invloed hebben op je concentratie. Als je wilt weten hoe je je concentratie en je geheugen kunt verbeteren, is het belangrijk om te begrijpen wat er allemaal in de weg kan zitten.

 • Omgeving
  Jouw omgeving kan een grote invloed hebben op je concentratie. Het is natuurlijk wel afhankelijk van waar je je op moet concentreren. Zo kunnen harde geluiden in sommige gevallen erg storend zijn, terwijl in andere situaties het weer behulpzaam kan zijn om muziek te luisteren tijdens het concentreren.
 • Dieet
  Wat we eten draagt bij tot hoe we ons de hele dag voelen, inclusief onze mentale scherpte en helderheid. Als we onze hersenen niet van de juiste voedingsstoffen voorzien, krijgen we symptomen als geheugenverlies, vermoeidheid en gebrek aan concentratie. Vetarme diëten kunnen het concentratievermogen aantasten, omdat de hersenen bepaalde essentiële vetzuren nodig hebben. Andere beperkende diëten kunnen de concentratie negatief beïnvloeden doordat ze niet de voedingsstoffen leveren die de hersenen nodig hebben of doordat ze honger, hunkeringen of een gevoel van onbehagen in het lichaam opwekken die op hun beurt afleiden.
 • Onvoldoende slaap
  Onderzoek heeft aangetoond dat onvoldoende slaap kan leiden tot een lagere alertheid, trager denken en minder concentratie.

Hoe zorg je ervoor dat je je langer kunt concentreren?

Een gemiddeld mens kan zich dus slechts vijftien á twintig minuten concentreren op een taak. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ons langer kunnen concentreren? Om je langer te kunnen concentreren kun je natuurlijk verschillende producten innemen, zoals ritalin kopen. Ritalin kopen is een bekend product dat mensen gebruiken tijdens, bijvoorbeeld hun studie, om zich langer te kunnen concentreren.

Je hoeft echter niet altijd iets in te nemen om je concentratie te verbeteren, hier volgen een aantal manieren waarop je je langer kunt concentreren.

 • Probeer niet te multitasken
  Proberen meerdere activiteiten tegelijk uit te voeren geeft ons een productief gevoel. Het is echter ook het perfecte recept voor een verminderde focus en lagere productiviteit, dit kan vervolgens weer lijden tot een burn-out.
 • Kies ervoor je te concentreren op het moment
  Dit voelt misschien heel vreemd als je je niet kunt concentreren, maar vergeet niet dat je zelf kiest waar je je op concentreert. Het is moeilijk om je te concentreren als je gedachten altijd in het verleden zitten. Ben je bewust van de impact van je gedachten en probeer je hier los van te maken.  
Hoe lang...  Hoelang mag je rijbewijs verlopen zijn?

Lees ook Hoe lang kun je met meubels doen?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is de A2?

|
,

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

|

Hoe lang duurt het om DJ te worden

|

Hoe lang duurt het voordat gepersonaliseerde campagnes werken?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!