Hoe lang heb je last van de gevolgen van werken met asbest?

25/04/2023
|
139
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
25/04/2023

Je bent in aanraking gekomen met asbest. Wat nu? Asbestvezels kunnen kanker veroorzaken bij de longen. Hoe lang duurt het voordat je klachten kunt krijgen hiervan? In deze blog gaan we dit bespreken en nog meer over asbest.

Hoe lang voordat je klachten krijgt

Het kan tientallen jaren duren voordat je klachten krijgt van asbest. In sommige gevallen kan dit 60 jaar duren. Doordat de asbestvezels zich langzaam ophopen in je organen en longen kan het tientallen jaren duren voordat de eerste gezondheidsproblemen zich voordoen.

De gevolgen van asbest inademen

Asbest zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar de vezels van asbest zijn wel kanker verwekkend. Deze vezels komen vrij als asbest gebroken wordt, kapot wordt geslagen of als het in brand staat. Als je een keer asbest inademt betekend dit niet dat je meteen gezondheidsproblemen ondervindt, maar het risico is wel aanwezig. Hoe meer je ingeademd hebt hoe groter de kans dat je ziek wordt.

De drie meest voorkomende en ernstigste gevolgen zijn longkanker, asbestose en mesothelioom. Longkanker kan al 10 jaar ontstaan nadat je asbest vezels hebt ingeademd. Hoe meer vezels je hebt ingeademd, hoe groter de kans. Mesothelioom is een kankersoort die eigenlijk alleen door asbest veroorzaakt wordt. Dit uit zich vaak in buikvlieskanker of longvlieskanker. Meestal ontstaan deze soort kanker pas 30 jaar na het inademen van asbestvezels. Asbestose komt voor door het jarenlange inademen van asbest. Dit is een chronische longziekte waardoor littekens op de zorgen voor kortademigheid en benauwdheid.

Wat als je in contact bent geweest met asbest?

Als je heel kort asbest hebt ingeademd, dan hoef je je niet druk te maken. Eenmalig asbest in ademen levert bijna geen risico op. Je moet je vooral zorgen maken als je langdurig in contact bent geweest met asbestvezels.

 Als je denkt dat je in contact bent geweest met asbest vezels, dan kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met een arts. Deze kan wat test uitvoeren om te kijken of er asbest in je longen zit en je doorsturen naar een specialist op het gebied van asbest gerelateerde gezondheidsproblemen. Aangezien de gevolgen pas na tientallenjaren komen is het belangrijk dat je vaker controles doet bij een arts.

Maatregelen

Om het aantal zieken en doden tegen te gaan van de gevolgen van asbest is het verboden sinds 1993. Gelukkig zijn er meer dingen bedacht om mensen te beschermen. Voor mensen die werken met gevaarlijke stoffen is de ufi format opgesteld. De ufi format is een unieke code dat een gevaarlijke stof identificeert en de gevaren ervan in kaart brengt. Lees hier meer erover.

We hebben ook een blog geschreven over hoe lang het duurt voordat je klachten krijgt na het werken met gevaarlijke stoffen en hoe lang duurt het voor ik de investering van zonnepanelen heb terugverdiend? Lees dit voor meer informatie!

Hoe lang...  Hoe lang is de draagtijd van een hond?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is de A2?

|
,

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

|

Hoe lang duurt het om DJ te worden

|

Hoe lang duurt het voordat gepersonaliseerde campagnes werken?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!