Hoe lang leven katten en honden?

27/03/2023
|
169
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
27/03/2023

Huisdieren zijn een echt onderdeel van het gezin, maar ze leven helaas niet zo lang als mensen. De levensduur van honden en katten verschilt per ras. Maar in het algemeen worden katten ouder dan honden. Gemiddeld genomen wordt een hond 12 jaar en een kat 16.

levensduur

Honden

Kleine honden worden gemiddeld ouder dan grote honden. Per ras verschilt het op welke leeftijd er ouderdomsverschijnselen ontstaan. Kleine honden worden gemiddeld 14 jaar en grote honden 10 jaar. De levensduur van deze viervoeters is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ras, grootte, en omgeving. Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor gezondheidsproblemen dan anderen. Kijk voor het kopen van een hond ook naar de veel voorkomende gezondheidsproblemen van een ras. Een bezoek bij de dierenarts kan een flinke rekening met zich mee brengen, dus ben hier op voorbereid. Doorgefokte honden hebben sowieso vaak last van gezondheidsproblemen.

Doordat er zo’n verschil zit in de levensduur van grote en kleine honden, gaan ze ook op een andere leeftijd tot de senioren behoren. Kleine honden zijn oud als ze 7 of 8 zijn, maar grote honden noemen we al senior als ze 6 zijn. Dit betekent niet dat je dit meteen merkt. Oudere honden gaan zich soms anders gedragen. Ze krijgen niet alleen lichamelijke problemen, maar gaan ook slechter luisteren naar commando’s en krijgen moeite met alleen zijn. Om het verouderingsproces te vertragen, kun je ervoor zorgen dat je hond zo actief mogelijk blijft. Ga regelmatig wandelen, maar ga geen dingen doen je hond niet meer kan. Ook is het slim om regelmatig naar de dierenarts te gaan naarmate de hond ouder wordt. De gebitsbehandeling van de hond is zeer belangrijk naarmate die ouder wordt.

Wil je weten hoe lang een kat zwanger is? Lees dan deze blog!

Katten

Zoals eerder verteld worden katten gemiddeld 16 jaar oud. Raskatten leven gemiddeld minder lang, namelijk 10 tot 13 jaar. Katten die veel buitenvrijheid hebben halen de gemiddelde leeftijd vaak niet. Buiten hebben ze meer kans op ziektes en verwondingen. Maar doordat wij in Nederland meer geld te besteden hebben aan medische zorg voor huisdieren, leven katten hier gemiddeld langer dan in andere landen. De levensverwachting van katten hangt af van verschillende factoren, zoals voeding, verzorging en omgeving. Door regelmatig met je kat naar de dierenarts te gaan voor controles zorg je ervoor dat je kat gezond blijft.

Wordt je kat wat ouder? Zorg er dan voor dat hij genoeg blijft bewegen, door bijvoorbeeld spelletjes te doen. Rond het tiende levensjaar van de kat begin je wat veranderingen te merken. Als eerste zie je bijvoorbeeld de vacht veranderen. Ook gaan ze meer slapen en hebben extra behoeften, zoals speciaal senioren voer.

Wil je weten hoe lang een kat zwanger is? Lees dan deze blog!

levensduur

Mensenjaren

Het verouderingsproces van katten loopt niet echt lineair. In de eerste twee levensjaren ontwikkeld de kat zich vrij snel, en is dan ongeveer net zo ver in de ontwikkeling als een 24-jarige persoon. Op deze leeftijd is de kat volwassen, en ieder volgens jaar telt ongeveer als vier tot vijf mensenjaren. Zoals besproken in het vorige stuk, begint een kat te verouderen vanaf 10 jaar. In mensenjaren is de kat dan 56 jaar. 

Hoe lang...  Hoe lang mag je overkapping zijn?

Bij honden werkt het bijna hetzelfde, alleen is er verschil in grootte. Als je hond twee is dan is hij net zoals de kat 24 in mensenjaren. Daarna telt ieder jaar voor gemiddeld 5 mensenjaren.

Heb jij een iets kleiner huisdier? Lees dan dit artikel over zwangere guppy’s.

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is de A2?

|
,

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

|

Hoe lang duurt het om DJ te worden

|

Hoe lang duurt het voordat gepersonaliseerde campagnes werken?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!