Hoe lang moet je bulken en cutten?

05/12/2022
|
218
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
05/12/2022

In principe is het antwoord op de vraag 'hoe lang moet je bulken en cutten' eenvoudig. Dit doe je namelijk net zolang tot je het gewenste (gezonde) resultaat hebt. Wel zijn er goede richtlijnen over hoe je bulken en cutten op de juiste manier combineert.

Richtlijn

Ben je genoeg vet kwijt? Dan kun je beginnen met bulken. Als je nog te veel vet hebt voor je gewenste resultaat, is het goed om te beginnen met cutten. Een richtlijn die je kunt aanhouden is 5 tot 8 weken bulken en daarna een aantal weken cutten. Dit wissel je dan af totdat je tevreden bent met het resultaat.

Tegelijk bulken en cutten

Normaalgesproken wordt bulken en cutten niet gecombineerd. Wat wel mogelijk is om tegelijkertijd spieren op te bouwen als ook vet kwijt te raken. Dit gebeurt dan in de cut periode van krachtsporters die net beginnen.

Hoelang bulken?

Er zijn genoeg mensen die willen bulken: aankomen met als doel meer spieropbouw. Soms met als doel om er mooi gespierd bij te kunnen lopen tijdens de zomer en een ander wil juist in de winter bulken, omdat er bijvoorbeeld in de winter geen wedstrijden zijn. Bulken dat doen dus de meeste mensen in de wintermaanden. Daarnaast kan een extra laagje wel prettig zijn in de koude maanden. het voordeel met bulken is natuurlijk dat je je ook wat meer mag laten gaan op het gebied van eten en alcohol. Hou er echter wel rekening mee dat alcohol effect heeft op je spieren. Klik hier voor meer informatie over het effect van alcohol op je spieren.

Hoe lang je moet bulken hangt af van of je een zogenaamde lean bulk of een dirty bulk hebt. Eenvoudig weerspiegeld: bij een dirty bulk heb je vrij ongezond zitten eten en bij een lean bulk heb je gezondere en betere keuzes gemaakt ten gunste van het langere termijn doel: meer spieropbouw. Daarbij worden vaak ook creatine shakes gebruikt. Die helpen om meer kracht en spiermassa op te bouwen.

De lengte van de bulkperiode hang ook af van de snelheid waarmee je vet krijgt. Dat verschilt per persoon. Je kunt drie maanden bulken en soms langer, maar dus ook zoals in de richtlijn aangegeven 5 tot 8 weken.

Hoelang cutten?

Een cutperiode kun je 3 tot maximaal 6 maanden aanhouden, als je een lange bulkperiode hebt gehad, maar je kunt ook kiezen voor een snellere cyclus zoals in de richtlijn aangegeven. Het hangt er dus vanaf of je het cutten wil doen in een 'seizoenscyclus' beginnende in de lente of dat je in korte periodes wil bulken en cutten. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat goed is voor jouw lichaam.

Lees ook Hoe lang duurt sportvasten? Of hoe lang je een ijsbad moet nemen om resultaat te merken.

Hoe lang...  Hoe lang heeft alcohol effect op je spieren?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

|
,

Hoelang moet ik mijn telefoon opladen?

|
, ,

Hoe lang duurt het zetten van nagels?

|

Hoe lang heeft alcohol effect op je spieren?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!