Hoe lang mag je overkapping zijn?

15/05/2023
|
123
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
15/05/2023

Een overkapping is een fantastische toevoeging aan je woning en tuin. Het biedt je de mogelijkheid om het hele jaar door te genieten van het buitenleven, ongeacht het weer. Maar hoe bepaal je de ideale lengte van je overkapping? In deze blog vertellen we hoe lang een overkapping mag zijn en zullen we enkele aspecten bespreken die beïnvloeden hoe lang je overkapping moet zijn.

Hoe lang mag een overkapping zijn?

Er zijn geen landelijke wetgevingen omtrent de maximale afmetingen voor een overkapping. Wel hanteren de meeste gemeentes een meldingsplicht of vergunningsaanvraag voor overkappingen groter dan 30 m² of overkappingen groter dan 50% van je tuin. Ook als je andere tuingebouwen hebt, telt dit binnen de 30 m². Als je precies wilt weten hoe lang je terrasoverkapping in Antwerpen mag zijn, dan kun je het beste regels van de stad of gemeente waar je woont, opzoeken.

Belangrijke aspecten

Het is belangrijk dat je zelf bepaalt hoe lang je overkapping aan huis of in je tuin moet zijn. Vaak kunnen veranda's, overkappingen of serres op maat gemaakt worden zodat deze helemaal bij jou en je woning aansluiten. Het uiterlijk van de overkapping en de afmetingen hangen af van je eigen wensen en behoeftes en een aantal belangrijke aspecten die je in gedachten moet houden.

Functionaliteit

Allereerst moet je bij het bepalen van de ideale lengte van de overkapping kijken naar de functionaliteit. Waarvoor en hoe ga je de terrasoverkapping gebruiken? Is het bedoeld als buitenwoonkamer om te ontspannen of ga je het gebruiken als eetruimte voor familiebijeenkomsten? Het kan ook als doel hebben dat het als extra opslagruimte gaat dienen. Stel je zelf de vraag: waarom wil ik een overkapping en waarvoor ga ik het gebruiken? Als dit duidelijk is kan je de juiste afmetingen vaststellen.

Ruimte

Een andere belangrijke factor is de beschikbare ruimte in je tuin. Aangezien je terrasoverkapping in je tuin komt te staan is het van belang dat je de beschikbare oppervlakte zorgvuldig meet. Op basis van de beschikbare ruimte kun je gaan bepalen hoe lang je overdekte dak moet zijn.

Verhoudingen

Als laatst moet je nagaan hoe de verhoudingen van je woning, je tuin en de eventuele terrasoverkapping bij elkaar passen. Een te korte overkapping kan in verhouding met een groot huis en grote tuin raar uit gaan zien. Probeer daarom balans te vinden zodat het visueel aantrekkelijk wordt en dat de overkapping goed bij de algemene uitstraling van het huis en de buitenruimte aan gaat sluiten.

Bij het bepalen hoe lang je overkapping moet zijn, zijn verschillende factoren van belang. Dit is voor iedereen anders. Ga daarom na wat belangrijk voor jou is en wat het beste bij je tuin en woning past. Door deze aspecten goed te overwegen, kun jij de juiste lengte voor je terrasoverkapping bepalen.

Lees ook: Hoe lang duurt het verbouwen van een keuken? Of hoe lang duurt ramen wassen?

Hoe lang...  Hoe lang duurt een verhuizing?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang gaat een slot mee?

|

Hoelang moet ik mijn telefoon opladen?

|
, ,

Hoe lang duurt een hypotheek aanvraag?

|
,

Hoe lang duurt een airco onderhoudssessie?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!