Hoe lang is de wachtlijst voor een huurwoning?

22/07/2023
|
121
Waldo Taekema
Waldo Taekema
22/07/2023

Wonen, kopen, huren, wachtlijst, allemaal woorden die met elkaar verbonden zijn en stress kunnen opbrengen bij de meesten mensen (of PTSD oproepen bij anderen). De een heeft net een ellenlang traject achter de rug, terwijl de ander nog het prachtige vooruitzicht van de wachtlijst op zich heeft wachten. Bij Hoe-lang vinden we het heerlijk om dingen op te zoeken en onze huisonderzoeker Waldo Taekema is weer bezig geweest hoor! In deze blog zoekt hij voor jou het antwoord op de vraag “Hoe lang is de wachtlijst voor een huurwoning?”

Nee nu echt, hoe lang is die wachtlijst voor een huurwoning?

Helaas is hier geen simpel antwoord op. Het is afhankelijk van een paar factoren, waaronder ook deze:

  • In welke gemeente staat de huurwoning?
  • Hoeveel vraag is er naar woningen in deze gemeente?
  • Is het een huurwoning of een sociale huurwoning?
  • Heb je wel of geen urgentieverklaring

Sta je al op een lijst/ben je al ingeschreven? Ook dan krijg je niet vanzelf een woning aangewezen bij de meeste wooncorporaties. Zo moet je wel gewoon reageren op aanboden van huurwoningen!

Een reden dat veel mensen verhuizen is omdat ze simpelweg niet meer tevreden zijn met hun huidige stekkie. Wil je van je huidige gekochte huis naar een prachtig huurpand of een nieuw koophuis? Kijk dan hier naar het antwoord op de vraag: hoe lang duurt de verkoop van een woning?

Moet ik ingeschreven staan voor een huurwoning?

Nee, niet altijd! Sommige wooncorporaties of makelaardijen hebben woningen ook direct verhuurbaar staan. Kom jij in aanmerking voor alle voorwaarden die hierbij komen kijken? Dan is het wie het eerst komt wie het eerst maalt. Let wel op, urgentieverklaringen en soortgelijke verklaringen maken hier helemaal niks uit: de vroege vogel pakt de worm hier.

Daarnaast kan je ook gebruik maken van een loting. Het wil nog wel eens voorkomen dat verhuurders of corporaties ook aan lotingen doen. Van antikraak tot penthouses: je kan hier van alles tegenkomen. Hoewel het hier niet uitmaakt hoe lang je op de wachtlijst voor een huurwoning staat, krijgt de urgentieverklaring hier wél voorrang.

Hoe belangrijk is de gemeente?

Héél erg belangrijk. We hebben als steekproef onderzoek de hoofdstad gepakt, welke bekend staat om de woningkrapte, en een regio in Nederland waar huizen gemiddeld gezien het goedkoopste zijn. Zo kwamen we uit op Amsterdam en Landgraaf. Volgens Indebuurt wacht je al gauw 17 jaar op een sociale huurwoning in onze mooie hoofdstad. Terwijl volgens deze makelaar in Landgraaf die we gecontacteerd hebben je vaak nog minder dan een jaar op een wachtlijst staat in Parkstad! Nu we het toch over huizen hebben, we hebben ook wat geschreven over hoe lang het proces duurt om een huis te kopen!

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook deze blog.

Hoe lang...  Hoe lang duurt een hypotheek aanvraag?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang gaat een slot mee?

|

Hoelang moet ik mijn telefoon opladen?

|
, ,

Hoe lang duurt een hypotheek aanvraag?

|
,

Hoe lang duurt een airco onderhoudssessie?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!