Hoelang kun je vlees in de vriezer bewaren?

01/02/2024
|
56
Waldo Taekema
Waldo Taekema
01/02/2024

Nederlanders houden van vlees, en het is dan ook een groot onderdeel van de wekelijkse maaltijden. Maar wat als je nu een grote hoeveelheid vlees wilt bewaren? Dan doe je dat natuurlijk in de vriezer. Maar hoelang kun je dit bewaren in de vriezer? In deze blog zullen we de vraag beantwoorden, en richtlijnen geven over de houdbaarheid van vlees in de vriezer en koelkast.

Vlees invriezen

Om vlees langer te kunnen bewaren doen veel mensen het invriezen. Zo heb je ook altijd wat in huis! Maar hoe vries je het vlees eigenlijk in, zodat het even lekker blijft als vers vlees? Nou, je begint met het kopen van vers vlees bij de slager of in de supermarkt. Controleer de staat van het vlees en de houdbaarheidsdatum. Daarna verdeel je het vlees in porties die je normaal gebruikt voor één maaltijd. Deze porties verpak je dan in luchtdichte diepvrieszakken. Als je het vlees uit de originele verpakking van de supermarkt haalt, is het wel slim om een etiket op het diepvrieszakje te plakken. Zo weet je zeker wat voor soort vlees erin zit. De laatste tip die we je mee willen geven is om het vlees zo snel mogelijk in te vriezen na de aankoop. Zo blijft de kwaliteit van het vlees behouden.

Hoe lang kun je vlees bewaren in de vriezer?

Hoe groter het stuk vlees is, hoe langer het goed blijft in de vriezer. De precieze houdbaarheid is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees, de kwaliteit van de vriezer en de temperatuur van de vriezer. De ideale temperatuur van je vriezer is ongeveer -18 graden Celsius. Hieronder geven we een aantal richtlijnen die je aan kunt houden tijdens het bewaren van vlees.

 • Rundvlees kan tot wel 6 maanden in de vriezer bewaard worden.
 • Varkensvlees kan ook ongeveer 6 maanden worden bewaard in de diepvries.
 • Gevogelte kan wel tot 9 maanden in de vriezer bewaard worden.
 • Lamsvlees kan tot 6 maanden bewaard worden in de vriezer.
 • Vis kan maar tot 3 maanden bewaard worden in de vriezer.

Je kunt het vlees en vis natuurlijk langer bewaren in de diepvries, want het zal na deze maanden echt nog niet bederven. Het enige risico is dat de smaak en de textuur niet meer zo goed zijn.

Weet jij niet wat het verschil is tussen verschillende soorten vlees? Lees hier het verschil tussen rundvlees en kalfsvlees.

vlees in vriezer

Hoelang kun je vlees bewaren in de koelkast?

Wil je het vlees toch vers eten? Dat kan natuurlijk! Bekijk dan bij het kopen van het vlees goed op het etiket tot wanneer het houdbaar is. In de koelkast kun je vlees enkele dagen bewaren. Hieronder zullen we wat richtlijnen geven.

 • Rundvlees kan ongeveer 3 tot 5 dagen bewaard worden in de koelkast.
 • Varkensvlees kan ook ongeveer 3 tot 5 dagen worden bewaard in de koelkast.
 • Gevogelte is beperkt houdbaar en kan maar 1 tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard.
 • Lamsvlees kan ook 3 tot 5 dagen worden bewaard in de koelkast.
 • Vis is net zoals kip beperkt houdbaar en kan 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden.
Hoe lang...  Hoe lang duurt een verhuizing?

In deze richtlijnen is rekening gehouden met een gemiddelde temperatuur van de koelkast van 4 graden Celsius. Op deze temperatuur blijft het vlees zo lang mogelijk goed.

Hoe moet je vlees ontdooien?

Nadat je het vlees hebt ingevroren, zul je het moeten ontdooien als je het wil gebruiken. Om dit te doen kun je verschillende manieren gebruiken.

 1. In de koelkast ontdooien is de meest veilige manier. Hier ontdooit het vlees namelijk langzaam. Je plaatst het vlees in een diep bord, en plaatst dit in de koelkast. Dit kan enkele uren tot een dag duren, dus houdt hier rekening mee.
 2. Het vlees in koud water leggen is een snellere manier. Je legt het stuk vlees in een waterdichte verpakking en laat hier stromend water overheen gaan. Zorg ervoor dat je het water iedere 30 minuten ververst, zodat het niet warm wordt. Deze manier van ontdooien zal enkele uren duren.
 3. Vlees kun je ook ontdooien in de magnetron. Veel magnetrons hebben namelijk een ontdooistand die hier perfect voor is. Maar let erop dat het vlees niet gaar wordt in de magnetron. Kijk dus regelmatig even naar het vlees en draai het eventueel om.
 4. Als je het echt snel wilt ontdooien, kun je het ook meteen koken. Dit is alleen niet echt aan te raden. Het vlees zal heel onregelmatig gaar worden en het zal zijn kwaliteit verliezen.

Hoelang kun je vlees beleg bewaren?

Naast vlees voor bij het avondeten, is er natuurlijk ook nog vlees voor op je boterham. Op de verpakkingen hiervan staat vaak een houdbaarheid, maar wij zullen je wat algemene richtlijnen geven. De meeste vleeswaren, zoals kipfilet, salami en cervelaat zijn 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Zorg dan wel dat ze in een beleg bakje zitten of in een luchtdichte verpakking. Plaats ze op de bovenste plank van de koelkast, want hier is de temperatuur het laagste.

Ben je geïnteresseerd in voeding? Lees dan ook deze blog over hoe lang koolhydraten werken.

Recent

Hoe lang duurt een rijexamen?

09/02/2024

Hoe lang duurt een bezoek aan de chiropractor?

06/02/2024

Hoe lang duurt het om een schip te bouwen?

24/01/2024

Hoe lang leven mieren?

17/01/2024

Hoe lang bestaan camera’s al?

11/01/2024

Meer in deze categorie

Hoe lang werken koolhydraten?

|

Hoelang moet bloemkool koken?

|

Hoe lang moet je bulken en cutten?

|
, ,

Hoe lang duurt sportvasten?

© Copyright Hoe lang 2024

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!