Hoe lang blijft een welpje bij zijn ouders?

10/01/2024
|
191
Waldo Taekema
Waldo Taekema
10/01/2024

Het blijft lastig om je kinderen groot te zien worden als ouder. Het zou dus ook zo kunnen zijn voor welpjes die groot worden. Zoals bij ieder leven is er een periode waarbij ze afhankelijk zijn van hun ouders voor zorg en bescherming, maar er gaat een punt komen dat je ze los moet laten. Dit is het punt waarbij ze dingen zelf moeten gaan regelen, maar wanneer is dat precies? In deze blog gaan we dieper in op de vraag; hoe lang blijft een welpje bij zijn ouders?

Zoogdieren

Bij veel zoogdieren blijven de welpjes gedurende enkele maanden tot enkele jaren bij hun ouders, maar dit is afhankelijk van het soort. Honden en katten blijven meestal ongeveer 2 maanden bij hun moeder voordat ze weg gaan van het nest. Dit komt meestal omdat de puppy’s en kittens daarna naar andere gezinnen gaan en daar verdere opvoeding krijgen. Het zal echter verschillen per fokker, want het kan ook zomaar zijn dat na het baren van de puppy’s of kittens de hond of kat een zware zwangerschap achter de rug heeft. Het is dan nodig dat het dier zelf goed moet kunnen herstellen en ook goed voor de jongen kan zorgen. Zo is het compleet anders met andere dieren zoals een olifant. Na de zwangerschap blijft een olifanten baby minimaal 12 jaar bij de moeder. Op de manier kan het dier goed opgroeien en alles leren wat er nodig is.

Roofdieren

Bij grote roofdieren zoals leeuwen, tijgers en beren kunnen welpjes langer bij hun ouders blijven. Dit zal meestal 2 tot 3 jaar duren voordat ze echt volwassen zijn. In deze voorgaande jaren zullen de vader en moeder alle benodigde skills leren wat het welpje nodig heeft om te overleven. Zo zijn er veel verschillende weetjes over tijgers, maar ook over de andere roofdieren wat hun jongen moeten opvoeden. Alle dieren hebben ook een andere manier, want de dieren hebben andere levensmethodes.

Vogels

Bij vogels kan de duur heel erg variëren. Sommige vogelsoorten verlaten het nest binnen enkele weken. In deze situaties is het belangrijk dat de desbetreffende vogel heel snel volwassen wordt, maar ook voor zijn of haar eigen voedsel leert zorgen. Vogels zoals adelaars en uilen blijven vaak langer bij hun ouders. Dit komt doordat deze vogels vaak goed moeten leren vliegen en jagen voordat ze op eigen vleugels alles kunnen doen. Op deze manier kunnen de ouders ervoor zorgen dat hun jongen goed opgeleid zijn en daardoor ook goed kunnen overleven in het wild.

Hoe lang...  Hoe lang is een olifant zwanger?

Recent

Hoe lang gaat een schuifpui mee?

19/07/2024

Hoe lang is het vliegen naar Bonaire?

12/07/2024

Hoe lang gaat een tapijt mee?

08/07/2024

Hoe lang is een darm?

04/07/2024

Hoe lang blijven digitale bestanden online?

04/07/2024

Meer in deze categorie

Hoelang duurt het wespenseizoen?

|

Hoe lang leven mieren?

|

Hoe lang is een olifant zwanger?

|
,

Hoe lang zijn garnalen zwanger?

|
© Copyright Hoe lang 2024

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!