Hoe lang is een kat zwanger?

10/07/2023
|
659
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
10/07/2023

De draagtijd van een kat is gemiddeld 65 dagen. Gefeliciteerd, je gaat super schattige kleine kittens krijgen! In dit artikel lopen we door alles wat je moet weten over een zwangere kat. Zo ben jij compleet voorbereid op wat er komen gaat! Het is natuurlijk heel spannend, maar een voorbereid mens telt voor twee! Zorg er dus voor dat je deze pagina goed doorleest. Er komt namelijk het een en ander bij kijken wanneer je kat allemaal kleine kittens in zich heeft!

Wanneer kan een kat zwanger worden?

Een kat wordt zwanger wanneer deze krols is. Krols zijn voor een kat betekent dat deze in die periode vruchtbaar is. Maar hoe wordt een kat krols? De kans op zwangerschap van een kat is afhankelijk van een paar factoren. Zo is het hormoon FSH (Follitropine) heel erg belangrijk, wat direct beïnvloed wordt door zonlicht. Of beter gezegd afhankelijk is van zonlicht. Zonlicht zorgt er voor dat de eitjes van een poes beter kunnen groeien. Doordat het gros van de katten zowel veel binnen als buiten zijn, kunnen ze in principe het hele jaar door krols worden. Deze periode volgt een bepaald systeem, namelijk:

Ga ervan uit dat de gemiddelde kat zo’n 6 tot 9 dagen krols is. Mocht er geen bevruchting plaats vinden (en heb je dus geen zwangere kat) worden ze ongeveer 3 weken later wéér krols, dit is vanwege een overvloed aan het oestrogeen hormoon wat aangemaakt wordt. Deze oestrogeen trekt katers aan, ofwel mannelijke katten, een natuurlijk fenomeen om de bevruchtingskans te vergroten.

hoe lang is een kat zwanger

Verloop van de zwangerschap

Zoals we al zeiden, is de draagtijd van een kat gemiddeld 65 dagen. Doorgaans zal je na een maand doorhebben dat je een zwangere kat in huis hebt, dan komt namelijk pas de gewichtstoename. Je zult dan zien dat de tepels opzwellen en donkerder worden. Ook zal er een lichte gewichtsverhoging plaatsvinden.

Na die eerste maand zal een dierenarts ook pas met zekerheid kunnen zeggen dat je kat zwanger is. Door de buik te palperen kunnen er kittens gevoeld worden. Het is onzeker hoeveel kittens je kat gaat baren, dat kan ook met een echo niet uitgesloten worden. Dat kan alleen middels een röntgenfoto uitgesloten worden, dan heb je ook een precies antwoord op de vraag: “hoe lang is een kat zwanger”, want zonder metingen is het giswerk. Vraag aan je dierenarts wat de schatting is omtrent het bevallen, deze kan een ingecalculeerde gok maken.

Hoe voorkom ik zwangerschap bij mijn kat?

Hoewel een nest kittens echt ongelooflijk leuk kan zijn voor veel mensen, is dit niet altijd gewenst. Wat kan je er tegen doen om te zorgen dat je niet met een zwangere kat thuis zit? Een optie is bijvoorbeeld om je kat te laten steriliseren door een beroepsprofessional. Doe dit alsjeblieft nooit zelf, hiermee richt je geheid ongelooflijk grote schade aan! Daarnaast kan sterilisatie ook het risico op baarmoederontsteking sterk verminderen én vormen van kanker tegenhouden! Tevens haalt dit de kans op kattenaids weg.

Hoe zorg ik voor mijn kat tijdens de bevalling?

Zorg ervoor dat je bij voorhand een rustige plek afgesloten plek creëert voor de kat om te bevallen. Denk bijvoorbeeld aan onder in een kast, zolang deze schoon is natuurlijk. Het blijven katten, uiteindelijk zullen ze zelf een plekje uitkiezen. Daarom is het handig om ze van tevoren al te introduceren aan de plek.

Hoe lang...  Hoe lang duurt ramen wassen?

Wanneer de kat onrustig begint te worden en er een witte melkachtige slijmsliert uit de vulva hangt of komt, dan kan er een bevalling binnen nu en een paar uur aankomen. Wanneer de bevalling begint herken je dit aan een bloederige uitvloeiing bij de vulva, deze kan ook groen zijn. Dit betekent dat de vliezen gebroken zijn. Daarnaast zal de buik in een snel tempo samen trekken. Is de eerste kitten niet eruit binnen ongeveer een uur? Bel dan de dierenarts voor hulp of advies. Heel vaak zal de bevalling van zelf gaan bij de kat, wees ook niet ongerust wanneer er een tijdje zit tussen kitten 1 en volgende kittens. Wanneer dit klaar is, is één ding zeker: je hebt geen zwangere kat meer!

draagtijd kat

Hoe zorg ik voor mijn kat na de bevalling?

Het zal ongeveer 8 tot 10 dagen duren voor de kittens kunnen horen en zien, dan zullen ook pas de ogen geopend worden. Hou goed in de gaten of dit ook op schema loopt. Een kitten hoort rond de 100 gram te wegen, waar poezen doorgaans hier iets onder zitten en katers iets er boven. Hou in de gaten of ze genoeg eten en het gewicht na dag 8 verdubbeld is. Mochten ze niet genoeg eten kan je ze ook handmatig voeden met een speciaal flesje.

Je hebt nu een lieve mama kat met schattige kittens, gefeliciteerd!

Benieuwd naar hoe lang andere dieren zwanger zijn? Kijk dan eens naar hoe lang een koe zwanger is of hoe lang een hond zwanger is!

Recent

Hoe lang duurt een rijexamen?

09/02/2024

Hoe lang duurt een bezoek aan de chiropractor?

06/02/2024

Hoelang kun je vlees in de vriezer bewaren?

01/02/2024

Hoe lang duurt het om een schip te bouwen?

24/01/2024

Hoe lang leven mieren?

17/01/2024

Meer in deze categorie

Hoe lang is de A2?

|
,

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

|

Hoe lang duurt het om DJ te worden

|

Hoe lang duurt het voordat gepersonaliseerde campagnes werken?

|
© Copyright Hoe lang 2024

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!