Hoe lang duurt een gerechtelijke procedure?

04/03/2024
|
140
Waldo Taekema
Waldo Taekema
04/03/2024
rechter

We kunnen je alvast garanderen dat er geen minimale of maximale duur aan een gerechtelijke procedure zit. Dit verschilt namelijk heel erg om wat voor soort rechtszaak het gaat en de straffen die je ervoor kunt opleggen. Wanneer de rechter dan een uitspraak doet, kan zomaar wel eens lang duren.  

Wat is een gerechtelijke procedure?

In een gerechtelijke procedure doet de rechter een uitspraak over een zaak. Deze wordt vaak geleid door een kantonrechter of een civiele rechter. Het verschil tussen een procedure van een kantonrechter en een civiele rechter is dat bij een civiele recht je moet laten vertegenwoordigen met een advocaat. Bij een kantonrechter heb je zelf een keuze of je een advocaat gaat inschakelen.

Het verloop van een gerechtelijke procedure

Eerst moet een dagvaarding worden uitgebracht. Hierin wordt de andere partij opgeroepen om bij de rechtszaak aanwezig te zijn. In de dagvaarding wordt vermeld wat de eiser wil en waarom. Deze wordt opgesteld door een advocaat. Ben je nog op zoek naar een advocaat? Kijk dan op deze pagina voor een goede advocaat in Den Haag. Daarna wordt deze ondertekend door een deurwaarder. Deze wordt bij de tegenpartij bezorgd. Daarna stuurt de deurwaarder de dagvaarding terug aan de advocaat. De advocaat dient de dagvaarding in bij de rechtbank. Daarna kan de tegenpartij reageren op de dagvaarding. Vervolgens wordt de zaak mondeling behandeld. Tenslotte wordt er een vonnis gewezen.

De duur van een procedure

Een procedure bij de rechtbank duurt 6 tot 8 maanden. Waarom nu zo lang? Dit kan zijn doordat er voor een zaak meer uitgebreide bewijslevering nodig is. Dan zullen er getuigenverhoringen moeten plaatsvinden of er moeten meer onderzoeken gedaan worden. Het is dan ook niet gek dat een procedure soms een jaar kan duren.  Op het moment dat een van de partijen in hoger beroep gaat, kan het nog langer duren.

rechter

Civiele procedures

Dit zijn procedures die gaan tussen burgers onderling of tussen een bedrijf en een particulier. Denk bijvoorbeeld aan wanneer er mis is gegaan wanneer jij en je partner samen een huis kopen of gaan huren. Elke afdeling in de rechtbank heeft een eigen procesreglement. Voor ontslagzaken gelden andere termijnen dan een zaak over een geldvordering. Ook is de duur van een procedure afhankelijk van het aantal processtukken die worden ingediend. Daarnaast wordt de duur van de procedure bepaald door de partijen zelf. Een partij kan namelijk ook om uitstel vragen. Ook op het moment dat een partij een tegenvordering instelt, kan een procedure langer duren. Het kan ook nog eens voorkomen dat wanneer er een uitspraak moet komen, de rechtbank het vonnis nog niet klaar heeft. Dus die wordt dan tot een latere datum aangehouden. Dit concludeert dat een einddatum van een procedure moeilijk te voorspellen is.

Bestuursrechtprocedure

De bestuursrechter komt pas een beeld als er een besluit is genomen. Maar voordat deze wordt opgedragen aan de bestuursrechter moet er eerst een bezwaarprocedure ingevoerd worden. Mensen moeten dan binnen 6 weken aangeven of ze het eens zijn met het besluit of niet. Het indienen van een beroepschrift moet ook binnen 6 weken schriftelijk ingediend worden. Het inplannen van een zitting kan even duren

Hoe lang...  Hoe lang mag een container blijven staan?

Strafrechtelijke procedure

Het Openbaar Ministerie laat de rechter vooraf weten hoeveel tijd nodig is voor behandeling van de zaak. De doorlooptijd van een strafzaak hangt af van meerdere factoren. Gaat het bijvoorbeeld om winkeldiefstal of om een moord? Daar zit natuurlijk wel een verschil in qua tijd die er voor nodig is. Iets wat ook vaak voorkomt, is dat de verdachte niet mee wil werken, waardoor de zaak langer duurt. Daarnaast hangt het ook af van hoeveel getuigen er betrokken zijn bij de zaak. De complexiteit van deze zaak is ook een factor dat bepalend is voor de duur van een strafzaak. Tenslotte kunnen onverwachte ontwikkelingen ook invloed hebben. Denk bijvoorbeeld aan het optreden van nieuw bewijs of nieuwe getuigen die overhoord moeten worden. Tussen de aangifte en de behandeling bij de rechtbank zit ongeveer een jaar, maar het kan natuurlijk ook langer duren.

Recent

Hoe lang gaat een schuifpui mee?

19/07/2024

Hoe lang is het vliegen naar Bonaire?

12/07/2024

Hoe lang gaat een tapijt mee?

08/07/2024

Hoe lang is een darm?

04/07/2024

Hoe lang blijven digitale bestanden online?

04/07/2024

Meer in deze categorie

Hoe lang is het vliegen naar Bonaire?

|

Hoe lang is een darm?

|

Hoe lang blijven digitale bestanden online?

|

Hoe lang duurt een trouwdag?

|
© Copyright Hoe lang 2024

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!