Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023
|
31
Waldo Taekema
Waldo Taekema
14/11/2023

Voor velen in de fitnesswereld is spiergroei een van de belangrijkste wensen. Je traint immers om vooruitgang te zien. Of je nu een professionele bodybuilder bent of een beginneling, de vraag over hoelang het gaat duren voordat je de eerste progressie ziet hebben ze allebei meegemaakt. Maar naast dat we allemaal meer spieren willen zien, is het spierherstel proces nog tien keer zo belangrijk. Dit zorgt er immers voor dat je niet allerlei blessures oppikt.

De beginperiode tijdens het sporten

Wanneer je begint met fanatiek sporten en dan meer in de zin van krachttraining, komt je lichaam al gelijk een paar veranderingen tegen. Doordat je net bent begonnen met krachttraining zul je in de beginperiode voornamelijk een toename van kracht zien, echter is een zichtbare spiergroei nog niet aan de orde. In deze beginfase is het wel belangrijk dat je je spieren de kans geeft om ook weer te herstellen. In deze fase gebeurt juist het meeste werk in de vezels.

Voeding

Naast voldoende trainen speelt voeding een hele belangrijke rol als het gaat om spiergroei. Je lichaam heeft namelijk voldoende stoffen als koolhydraten, eiwitten en vetten nodig om spierweefsel op te kunnen bouwen en ook weer te herstellen van je intensieve workout. Hierbij kun je misschien gebruikmaken van een op maat opgestelde dieet. Door gezond te eten, herstellen je spieren ook beter met als gevolg dat jij zonder pijntjes aan de volgende workout kunt beginnen.

Tijdens het sporten is voeding natuurlijk prioriteit nummer 1. Je kunt tijdens deze periode ook kiezen voor een streng dieet of ander programma. Misschien is dan een artikel over hoe lang je moet bulken en cutten een interessant artikel.

Waarom is geduld de oplossing?

Veel mensen stoppen al nadat ze na 2 weken nog geen vooruitgang hebben geboekt. Wij kunnen daarom niet vaak genoeg benadrukken dat geduld bijna de belangrijkste factor is hoe je spieren het snelst laat groeien. Daarnaast vindt spiergroei altijd pas plaats in de herstelperiode na de training. In deze tijd herstelt het lichaam zich van alle micro-scheurtjes die zijn ontstaan in de spiervezels.

Daarnaast verschilt iedere persoon ook heel erg in zijn genetische aanleg, metabolisme en nog zoveel meer factoren die de snelheid van jouw spiergroei kunnen beïnvloeden. Voor de een gaat het namelijk heel snel, maar jij hebt er misschien veel langer voor nodig. In deze situatie is het heel belangrijk om consistentie aan te houden in je trainingen en niet te stoppen na twee-drie weken. Op het moment dat jij je spieren niet de kans geeft om voldoende te herstellen, zul je ook veel langer moeten wachten op het gewenste resultaat, wat ervoor kan zorgen dat je motivatie verliest.

Hoelang duurt het herstel van je spieren?

Hoelang het duurt voordat je spieren volledig hersteld zijn en je weer dezelfde intensiteit kunt leveren, hangt van een aantal factoren af. Het hangt voor een groot gedeelte af van hoe intens de training voor je was. In je beginperiode zul je veel workout als zwaar ervaren, omdat je spieren nog niet op het gewenste niveau zitten.

Hoe lang...  Hoe lang duurt een judowedstrijd?

Tijdens de training zelf ontstaan er kleien scheurtjes in de spiervezels en tijdens je rustperiode repareren deze scheurtjes eigenlijk vanzelf en zorgen ze voor sterkere spieren. Hier dragen voldoende rust en voedingsstoffen als eiwitten zeker aan bij.

Het heeft geen zin om tegen beter weten in toch maar weer een workout te doen als je weet dat je spieren niet voldoende hersteld zijn. Luister daarom ook altijd goed naar je lichaam en kijk op basis daarvan wat je wel en niet kan.

In een periode waarin je intensief aan het sporten bent, is het verstandig zo min mogelijk alcohol bevattende drankjes te nemen. Ben je benieuwd hoe dit werkt? Lees hier hoe lang alcohol effect heeft op je spieren?

 

 

 

 

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

07/11/2023

Meer in deze categorie

Hoelang moet ik mijn telefoon opladen?

|
, ,

Hoe lang duurt het zetten van nagels?

|

Hoe lang heeft alcohol effect op je spieren?

|

Hoe lang duurt het om te ontspullen?

|
, ,
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!