Hoe lang kun je rijden met een elektrische auto?

26/01/2023
|
139
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
26/01/2023

Een elektrische auto rijdt, zoals de naam als zegt, op elektriciteit. Deze elektriciteit waarop de auto kan rijden, wordt opgeslagen in een accu. Het bereik van een auto staat ook wel gelijk aan één acculading. Dit staat gelijk aan bijvoorbeeld een tak van een auto die op diesel of benzine rijdt. Hoe lang je kunt rijden met een elektrische auto is afhankelijk van de actieradius en het verbruik van je auto. Hoe zit precies zit, zullen we in deze blog verder toelichten.

Het verbruik van de auto

Het verbruik van je auto is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst verbruikt een grotere of zwaardere auto meer dan een kleinere of lichtere auto. Daarnaast is het verbruik van je auto ook afhankelijk van hoe zuinig je auto is. Zo staan de merken Tesla of Hyundai bekend om de zuinigheid van hun auto’s. Merken zoals Audi of Jaguar zijn daarentegen minder zuinig.

Bij auto’s die rijden op benzine of diesel wordt er gesproken over het aantal verbruikte liters per 100 kilometer. Bij elektrische auto’s wordt dit anders uitgedrukt. Zo wordt er bij auto’s die rijden op elektriciteit gesproken over het aan kilowattuur per 100 kilometer. De afkorting van kilowattuur is KWh. Auto’s die bekend staan om hun zuinigheid verbruiken vaak 15 kWh per 100 kilometer. Elektrische auto’s die wat minder zuinig zijn, verbruiken ongeveer 23 kWh per 100 kilometer.

De capaciteit van de accu

Naast het verbruik van de auto speelt ook de capaciteit van de accu een grote rol. De capaciteit is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit dat in de accu kan worden opgeslagen. In kleine auto’s past vaak geen grote accu, hierdoor zullen deze auto’s ook over minder capaciteit beschikken. Grotere auto’s hebben daarentegen meer ruimte voor een grote accu en bezitten daarom over meer capaciteit.

Hoe lang je met een elektrische auto kunt rijden, is dus afhankelijk van het verbruik en de accu. Ook de weersomstandigheden en de weg waarop je aan het rijden bent heeft invloed daarop. Zo zul je in de winter in een stad ongeveer 375 km met een elektrische auto kunnen rijden, in de zomer zal dit ongeveer 575 km zijn. Op de snelweg zul je in de winter ongeveer 270 km kunnen rijden, in de zomer zal dit ongeveer 350 km zijn. Gemiddeld kom je dus uit op een afstand van 320 km met een volle accu in de winter en 445 km met een volle accu in de zomer.

De manier van rijden

Om ervoor te zorgen dat je langer met een elektrische auto kunt rijden, kun je ervoor kiezen om zuiniger te rijden. Het verbruik van je auto is namelijk afhankelijk van de verwarming of airco en de manier van rijden. Wanneer je regelmatig diep het gas doet intrappen of hard doet remmen, zal je auto meer elektriciteit verbruiken. Ook Mercedes chiptuning zal invloed hebben op het verbruik van je auto.

Lees ook: hoelang gaat een cv-ketel mee?

Hoe lang...  Hoe lang duurt een verhuizing?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe lang is de A2?

|
,

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

|

Hoe lang is het rijden naar de Ardennen?

|

Hoe lang duurt een verhuizing?

|
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!