Hoe lang zijn trends in de mode?

05/12/2022
|
214
Mathias Molenberg
Mathias Molenberg
05/12/2022

Zeker in de mode-industrie lijken trends elkaar in vogelvlucht af te wisselen. Alleen hoe snel zijn trends uit de mode? Trends zijn ontwikkelingen in een bepaalde richting, maar wel voor een wat langere termijn. In de mode-industrie geven modeontwerpers vaak de trends aan. Trends duren meestal langer dan een seizoen, maar kan langer duren. Zoals een jaar tot vijf jaar zelfs en ook van vijf tot 10 jaar. Daarnaast zijn er soms zulke grote trends die wel zestig jaar kunnen aanhouden.

Verschil trends met een rage

Waar vaak verwarring over is, dat is dat iets een trend of een rage is. Een rage gaat over een hele korte periode. Dus in de mode vaak korter dan een seizoen. Daarnaast is het kenmerkend dat een rage voorbijgaat, zonder dat deze echt zijn sporen nalaat.

Nog een kenmerk van trends is dat ze vaak nog weer eens terugkomen, net zoals je dat met de look en feel van een xplct winterjas ziet. Het krijgt dan een iets meer tijdloos karakter. Zeker in de mode-industrie is dit goed zichtbaar. Daarnaast zegt men niet voor niets 'als je iets lang genoeg bewaart komt het vanzelf wel weer in de mode'.

Soorten trends

Er zijn drie verschillende soorten trends: microtrends, maxitrends en megatrends. Bij microtrends gaat het om een product. Een goed voorbeeld zijn de Crocs die vallen namelijk in de tijdsspanne van 1 tot 5 jaar zeer populair zijn. Het beïnvloedt zeker ook het seizoensbeeld. Een microtrend lijkt wel wat op een rage, alleen het verschil is dat Crocs nog te koop zijn en ze een plek hebben gekregen in de markt. Je zag ze bijvoorbeeld nog op tv in het programma Domino Challenge 2022. Het nieuwtje van de Crocs is er echter wel af.

Naast microtrends zijn er ook macrotrends. Deze zijn veelal zo'n 5 tot 10 jaar zeer populair. Microtrends maken vaak deel uit van een grotere maxitrend. Neem bijvoorbeeld de microtrend van de Furby. Die is onderdeel van de maxitrend 'digitale huisdieren'. Vervolgens is er ook nog de megatrend. Bij een megatrend gaat het om eigenlijk al meer om een maatschappelijke verandering. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de digitalisering.

Lees ook Hoe lang gaan zonnepanelen mee? En hoe lang is je theorie geldig.

Hoe lang...  Hoe lang moet je bulken en cutten?

Recent

Hoe lang is de A2?

17/11/2023

Hoe lang duurt een afspraak bij een notaris?

16/11/2023

Hoe lang moet je wachten voordat je een auto mag huren?

15/11/2023

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

14/11/2023

Hoe lang gaat een slot mee?

08/11/2023

Meer in deze categorie

Hoelang hebben spieren nodig om te herstellen?

|
,

Hoelang moet ik mijn telefoon opladen?

|
, ,

Hoe lang duurt het zetten van nagels?

|

Hoe lang duurt het om te ontspullen?

|
, ,
© Copyright Hoe lang 2023

Onderdeel van De Betekenis Fabriek

hello world!